Ilves: Kristjan Jalakas oli õige sõdur ja langes Eesti eest

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis langenud allohvitser nooremseersant Kristjan Jalakas jõudis kodumaale.
Afganistanis langenud allohvitser nooremseersant Kristjan Jalakas jõudis kodumaale. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänasel leinatalitusel, et Afganistanis langenud nooremseersant Kristjan Jalakas võitles vapralt ja langes Eesti nimel.

«Täna leiname ja mälestame noorelt murtud elu, Eesti vaprat sõdurit Kristjan Jalakast ning meie kaastunne kuulub tema perele, sõpradele ja relvavendadele,» ütles Ilves Tallinna Jaani kirikus peetud riiklikul leinatalitusel.

«Meil pole põhjust varjata või häbeneda oma nõutust ja valu, mis tabab meid iga kord, kui sõjaväljalt saabub kurb sõnum. Ning jälle langetame pea pooleli jäänud elu ja unistusteks jäänudki unistuste ees,» ütles Ilves, aga lisas: «ent sama tugev kui Eesti valu on sellistel päevadel ka Eesti uhkusetunne oma sõdurite vapruse ees.»

Ilvese sõnul ühendab sõdurite otsuseid minna ohtlikkusse kohta teenima teadmine, et kui Eesti aitab meie liitlasi, siis aitavad meie liitlased Eestit. Kui siin seda vaja peaks olema.

«Just Eesti eest langes ka nooremseersant Kristjan Jalakas, kellele eile kõlas Tallinna lennuväljal öörahu trompetisignaal last post, viimane valvepost,» rõhutas Ilves.

«Sõja ees tulebki hirmu tunda. Ka sõduril. Kuid õigel sõduril - ja Kristjan Jalakas oli õige sõdur - on hirmust kõrgemal kohusetunne oma missiooni, oma kaaslaste
ja oma riigi teenimise ees. Selles kõiges leidub idealismi, mida seal peabki olema, sest muidu ei suudaks me maailma paremaks muuta. Aga Eesti sõdurid Afganistanis võitlevad ka maailma paremaks, turvalisemaks ja rahulikumaks muutmise nimel,» jätkas president.

«Meie kaitseväelased on Lõuna-Afganistani kõige rahutumas ja vägivaldsemas kohas, Helmandi provintsis. Nad on eelpost vastase territooriumil, kuhu me loodame peagi liitlasvägede juurdetulemist. Siis peaks sealne olukord paremaks muutuma. Seni tuleb meie sõduritel vastu pidada,» tõdes Ilves.

«Tänasel kurval päeval oleme mõtetes ja sõnades toeks ka kõigile Eesti kaitseväelastele, kes teenivad oma riiki tuhandete kilomeetrite kaugusel. ESTCOY-9 sõdurid - hoidke kokku, kaitske üksteise seljatagust, olge kaalutletud ja terava meelega. Te võitlete õige asja eest,» kinnitas riigipea.

19-aastane nooremseersant Jalakas langes teisipäeva hommikul Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles