Rapla libainkassaatori kelmuse kavandas rahavedaja

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakontori juurde sõitis kurjategija trööbatud Ford Courieri kaubikuga. Lahkudes jättis petis auto maha.
Pangakontori juurde sõitis kurjategija trööbatud Ford Courieri kaubikuga. Lahkudes jättis petis auto maha. Foto: Politsei

Rapla libainkassaatori kolme miljoni kroonise kelmuse väidetavalt kavandanud ja samas pangakontoris tööl käinud Sularahakeskuse töötaja saatis novembri alguses panka raha järele tuttava kurjategija.



Rapla SEB pangakontorist raha kelmuse teel välja petmise plaan pidi olema lollikindel. Kuriteo väidetav kavandaja, Sularahakeskuses töötav ja samas kontoris Tallinnast korduvalt raha järel käinud Illar (40) oli oma tagala kindlustanud samal ajal haiguslehel viibimisega.

Nii pidanuks ta vähemalt teoorias jääma siseinfot kasutanud kahtlustatavate ringist välja, sest ei teadnud tolle päeva rahavedudest midagi. Ent juhtus vastupidine – Illari asemel astus 2. novembri hommikul pangakontorisse küll tema tuttav Andrus (31), ent uurijate jaoks oli Illar juba algusest peale üks peamisi kahtlusaluseid.

See, et libainkassaator oli end maskeerinud Raplas raha järel käinud sularahavedaja järgi, tähendas, et kuriteo kavandaja pidi olema keegi inkassaatorite siseringist. See seadis kahtluse alla kõik Raplas rahaveoringidel käinud inkassaatorid.

2006. aastast inkassaatorina töötanud Illari jaoks sulgus ring kaks nädalat pärast skandaalset kuritegu. Politsei pidas kinni ka Andruse, kelle minevik on kõnekas, erinevalt laitmatu taustaga Illarist. Raske isikuvastase kuriteo eest pikka aega vangis istunud mees vabanes kinnipidamisasutusest alles hiljuti.

Vana kalana ei kipu Andrus ülekuulamisel uurijatele just palju rääkima. Tema väidetav kaasosaline on veelgi vähema jutuga – Illar kasutas eeluurimisel oma seaduslikku õigust ja loobus ütluste andmisest.

Andrus on vähemalt paotanud, et tunneb Illarit juba mitu aastat. Ent kust ja kuidas, seda lähemalt ei räägi. Et raha on siiani leidmata, arestis Lääne ringkonnaprokuratuur mõlema mehega seotud vara.

«Sellest kogu kahju hüvitamiseks kindlasti ei piisa,» nendib ringkonnaprokurör Aarne Pruus.
Pikalt vangis istunud ja Tallinnas elava Andruse nimel on vaid vallasvara ehk veidi olmetehnikat ja sõiduauto. Vahistamise järel töölt vabastatud kahe lapse isa Illari varandus on vaid veidi suurem: remondijärgus korter Harjumaal Ääsmäel, uuemat tüüpi sõiduauto, 5000-kroonise koguväärtusega arvuti ja muid esemeid.

«Probleem on, et see vara ei ole üksi tema oma ega ole ka abielu ühisvara. See kuulub peamiselt tema elukaaslasele,» ütleb mehe kaitsja advokaat Natalja Suvorova, kelle sõnul tõendavad seda korteri ja auto liisingumaksed ning naise vanemate osutatud materiaalne abi.

«Minu seisukoht on, ja seda toetas ka ringkonnakohus, et tegemist on siiski ühiselt soetatud varaga,» ütleb prokurör Pruus. «Ja seda on vaja esialgu kindlasti tsiviilhagi katteks aresti all hoida, sest võib juhtuda, et hiljem polegi millestki kahjusid hüvitada.»

Kuigi väidetavad tegijad on käes, ajavad uurijad endiselt saagiks saadud raha jälgi. Kusagil ootab leidmist ka ATV, mida Andrus kuriteokohalt põgenemiseks kasutas. «Peale kuriteoks kasutatud kaubiku pole meil ühtegi teist kuriteoga seotud asja kätte õnnestunud saada,» ütles prokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles