Uuest aastast käivitus riigi õigusabi infosüsteem

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees.ee

1. jaanuarist käivitus vähekindlustatud isikutele mõeldud riigi õigusabi uus süsteem, mis hõlbustab õigusabi korraldamist, teatas advokatuur.


Riigi õigusabiga seotud kaitse- ja esindusülesandeid hakatakse advokaatidele edastama ja jagama läbi selleks loodud advokatuuri infosüsteemi. Ühtlasi jõustus 1. jaanuarist riigi õigusabi seaduse uus redaktsioon.

Riigi õigusabi vajajatele muudatus uusi kohustusi ei pane, sarnaselt praegusele tuleb taotlus riigi õigusabi saamiseks esitada taotleja elu- või asukohajärgsele või õigusteenuse osutamise eeldatava koha järgsele maakohtule.

Kohtute, prokuratuuri ning teiste uurimisasutuste ja advokatuuri jaoks on aga tegemist olulise muudatusega töökorralduses, kus kõik riigi õigusabi taotlused sisestatakse infosüsteemi, misläbi leiab süsteem advokaadi, kes on valmis riigi õigusabi osutama.

Advokatuuri esimees Aivar Pilv märkis, et varasemas kohtueelses menetluses valis enamasti prokurör või uurija ise menetlustoimingute tegemiseks kaitsja.

«Eestis käibel olevas võistlevas menetluses ei saa üks pool, näiteks uurija või prokurör valida endale vastaspoolt ehk võistlevat poolt. Senine praktika ei vastanud kaitseõiguse üldtunnustatud põhimõtetele ning ei taganud kahtlustatava või süüdistatava õiguseid kõige paremal viisil,» rõhutas Pilv.

Alates uuest aastast jõustus ka riigi õigusabi tasujuhend, kus tasumäärad kehtestab advokatuur. Pikemas perspektiivis on advokatuuri eesmärgiks muuta tasumäärasid konkurentsivõimelisemaks võrreldes õigusteenuse turu muude hindadega, et tagada suurem konkurents riigi õigusabi teenuse osutajate seas, kuid see sõltub riigieelarve võimalustest.

2009. aastal oli riigi õigusabiks riigieelarvest kasutada 42 miljonit krooni, milliseks summa kujunes peale mitmekordseid kärpeid esialgu eraldatud 52 miljonit kroonist. 2010. aastaks on riigi õigusabiks eraldatud 46 miljonit krooni.

Riigi õigusabi alla kuuluvad määratud kaitse kriminaalmenetluses, samuti isiku esindamine kriminaal- või tsiviilasja kohtueelses menetluses ja kohtus, isiku esindamine halduskohtumenetluses, haldusmenetluses või täitemenetluses ning isiku kaitsmine väärteoasja kohtuvälises menetluses ja kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles