USA meedia: seitse CIA agenti tapnu oli Al-Qaeda kolmikagent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo
CIA logo Foto: Wikipedia.org

Eelmisel kolmapäeval Afganistanis seitse USA Luure Keskagentuuri (CIA) agenti tapnud enesetapuründaja oli Al-Qaeda kolmikagent, vahendas

BBC

USA meediaväljaandeid.


Jordaania arstina esinenud 36-aastane Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi vahistati Jordaania luureteenistuse poolt umbes aasta eest, misjärel võtsid ta oma palgale nii jordaanlased kui ka CIA.

Et ameeriklased oletasid, et suutsid Balawi meelitada endi poolel võitlema, anti talle missioon Afganistanis Al-Qaedasse sulanduda ja leida üles Ayman al-Zawahiri, terrorivõrgu tähtsuselt teine mees, edastas telekanal NBC.

Väidetavalt töötas ta Afganistanis salaagendina mitu nädalat, enne kui CIA baasis pommi lõhkas. Rünnak oli kõige ohvriterohkem intsident USA luureametnike vastu pärast USA Beiruti saatkonna pommitamist 1983. aastal.

Washington Post tsiteeris kaht endist USA valitsusametnikku, kelle sõnul meelitas Balawi CIA ohvitserid baasi kohtumisele lubadusega anda neile uut infot Zawahiri kohta.

Baasi võimlas lasi Balawi end aga õhku, tappes ühtlasi seitse CIA töötajat ja oma agendijuhi, kelle nimi Jordaania meedia teatel oli Ali bin Zeid. Washington Posti andmetel võeti Balawi väljaspool baasi auto peale ja sõidutati sinna ilma turvakontrolli läbimata.

CIA pole teatanud hukkunud agentide nimesid ega nende tööd puudutavaid üksikasju, kuna see seab ohtu luureteenistuse tegevuse Afganistanis. Väidetavalt oli aga hukkunute seas ka kolme lapse emast baasi ülem.

USA sõjaväeluure ülem Afganistanis kindralmajor Michael Flynn on teravalt kritiseerinud USA luureteenistuste tööd konfliktikoldes. Tema sõnul pole Ühendriikide luurajatel vastuseid «põhimõttelistele küsimustele, mis puudutavad keskkonda, kus USA ja liitlasväed tegutsevad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles