Ilves: eestlased ei pea enam tundma ärevust oma riigi kestmise pärast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendipaar kohtus New Yorgi eestlastega.
Presidendipaar kohtus New Yorgi eestlastega. Foto: Eleri Ever / presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves ütles reedel New Yorgis kohalike eestlastega kohtudes, et eestlased ei pea enam tundma oma riigi kestmise pärast alateadlikku ärevust.

Ilves ütles New Yorgi Eesti Majas toimunud kohtumisel, et tänavu kevadel sai Eesti järgemisi kestnud iseseisvus vanemaks, kui oli esimene iseseisvusperiood, ning seega ei pea me enam tundma oma riigi kestmise pärast alateadlikku ärevust. Tema sõnul on Eesti praegu rahvusvaheliselt turvalisem ja edukam kui kunagi varem oma ajaloos ning tänavu saadi üle ka majandussurutisest.

Presidendi kantselei teatel märkis Ilves, et erinevalt paljudest teistest sotsialismileerist pärit riikidest on Eesti suutnud välja arendada oma rahvusvaheline kuvandi tugeva IT-riigina ja küberjulgeolekust hooliva maana. «Meil on näiteks maailma parim e-retsepti süsteem, ja koostöös soomlastega plaanime teha sellest eduloost riikideülese,» lausus ta.

Ilves viibib koos abikaasaga USAs, et osaleda järgmisel nädalal ÜRO peaassamblee ülddebatil, kus ta kõneleb Süüriast, inimõigustest, internetivabadusest ning kestlikust arengust. Viimane on ka peaassamblee keskne teema.

Samuti esineb Ilves avakõnega ÜROs Eesti korraldatud kõrgetasemelisel arutelul «Turvaline ja vaba internet». ÜRO peaassamblee ajal kohtub ta Gruusia presidendi Mikheil Saakašviliga ja osaleb Poola riigipea Bronisław Komorowski juhitud Ukraina-teemalisel kohtumisel, kus on kohal ka Ukraina liider Viktor Janukovitš.

Lisaks kõneleb Ilves era- ja avaliku sektori koostööle pühendatud organisatsiooni The Concordia Summit tänavusel aastakonverentsil, mis on seekord pühendatud noortele ja tulevikule, külastab USAs mitmeid rahvusvahelisse paremikku kuuluvaid kõrgkoole ning osaleb Ameerika Ühendriikide riigipea Barack Obama ÜRO peaassamblee avaistungi puhul korraldataval pidulikul vastuvõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles