Detroidi lennuki pommimees astub kohtu ette

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umar Farouk Abdulmutallab.
Umar Farouk Abdulmutallab. Foto: Reuters / Scanpix

Nigeerlane Umar Farouk Abdulmutallab, kes üritas esimesel jõulupühal õhku lasta Amsterdamist Detroiti teel olnud reisilennukit, astub esimest korda Detroidi kohtu ette.


23-aastast Abdulmutallabit süüdistatakse selles, et ta püüdis 290 inimesega Northwest Airlinesi reisilennuki pardal korraldada pommiplahvatuse. Kui noormees mõistetakse süüdi massirelva kasutamise katses Airbus A330 pardal, ootab teda ees eluaegne vanglakaristus, vahendas AFP.

Anonüümseks jääda soovinud USA valitsusallika kinnitusel tunnistas Abdulmutallab ülekuulamisel Ühendriikide julgeolekutöötajatele, et sai väljaõppe Jeemenis asuvas Al-Qaeda laagris. Jeemeni teatel värvati noormees aga õpingute ajal Londoni ülikoolis.

Väidetavalt peitis Abdulmutallab oma aluspükstesse tugevatoimelise lõhkeine pentaerütriittetranitraadi (PETN). Võimast plastplastlõhkeainet Schipholi lennujaama turvakontrollis ei avastatud ja Abdulmutallab pääses viperusteta Detroiti suunduvale lennule.

Sellele vaatamata ei õnnestunud tal seda detoneerida. Reisijad ja meeskonnaliikmed said temast jagu siis, kui ta aluspükstesse peidetud ainele süstlaga kemikaale lisas, ning hoidsid sel moel ära surmava plahvatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles