Pakosta: ilma kooliastmete lahutamiseta on koolireform päris hea

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isamaa ja Res Publica Liidu liige Liisa Pakosta usub, et kui erakonnakaaslase Tõnis Lukase koolireformi eelnõust kooliastmete lahutamine välja jätta, saab selle vastu võtta küll.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele muudatusettepanekuid ei esitanud. Küll esitas neid tervelt 39 samasse erakonda kuuluv Liisa Pakosta. Muudatustest esimesena tõi ta välja vajaduse jätta vähemasti praegu ära rabistav põhikooli ja gümnaasiumi lahutamine. «Ma ise toetan seda, aga see nõuab väga pikaajalisi kavasid,» ütles ta. «Selle võiks seadusest praegu lihtsalt välja võtta.»

Samas rõhutas Pakosta, et loomulikult on oluline, et põhikoolis ja gümnaasiumis antakse erinevat haridust. «Aga pole mõtet teha muudatust, kus koolimaja peale pannakse homsest kaks silti ja võetakse veel üks direktor tööle,» lisas ta.

«Seadus tervikuna on päris hea,» märkis Pakosta. Ta kinnitas, et konsensus on täitsa olemas, kui jätta välja kõige probleemsemad paragrahvid ja usutavasti õnnestub seadus riigikogus vastu võtta.

Pakosta parandusettepanekute taga on ka arvamused Eesti Lastevanemate Liidult, Eesti Õpilasomavalitsuste Liidult, Eesti Koolijuhtide Ühenduselt, kohalikelt omavalitsustelt, hariduslistist, koolide esindajatelt ja haridusteadlastelt.

Pakosta tõi tähtsamate muudatusettepanekutena välja veel näiteks kooli välishindamise lõpetamise riigieksamite alusel ning lapse elukoha ja põhikooli sidumine. Kui laps ei täida koolikohustust, peaks muudatuse järgi lapsevanemat mitte karistama, vaid võimaldama talle hoopis lapsega ühistegevust.

Samuti tuleks Pakosta sõnul seaduses paremini lahti kirjutada nii mõnedki mõisted nagu küpsuseksam või õppesuund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles