Välisajakirjanikud ei oleks sülearvutit vastu võtnud

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanal 2 juht Urmas Oru demonstreeris Moskvast kingiks saadud miniarvutit eile Postimehe toimetuses.
Kanal 2 juht Urmas Oru demonstreeris Moskvast kingiks saadud miniarvutit eile Postimehe toimetuses. Foto: Toomas Huik

Postimehe küsitletud ajakirjanikud lähiriikidest leiavad, et umbes 5000-kroonise väärtusega sülearvuti vastuvõtmine mõne Eesti meediategelase kombel ei sobi kokku nende sõltumatu rolliga.



Mullu detsembri algul Moskvas riikliku uudisteagentuuri RIA Novosti korraldatud meediafoorumil osalesid neli Eesti meediakanalite juhtivtöötajat: Kanal 2 peadirektor Urmas Oru, Kuku raadio peatoimetaja Janek Luts, Õhtulehe peatoimetaja Väino Koorberg ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald.



Kulud katsid kutsujad, foorumil oli ajakirjanikel võimalus näha ka president Dmitri Medvedevi esinemist.



Osalejaile jagati väikesed Acer Inspire’i sülearvutid konverentsi materjalidega, mida ei pidanud tagastama. Sellega võrreldava arvuti võiks meedias juba avaldatud hinnanguil Eestis saada 5000–6000 krooni eest.



Vene ajakirja Russian Newsweek ajakirjanik Mihhail Zõgar, kes on ka üks eesti keeles ilmunud raamatu «Gazprom – Venemaa relv» autoreid, ütles eile Postimehele, et ka Venemaa meedias peeta enamasti sobivaks, kui ajakirjanikud kingitusi vastu võtavad – kui just tegu pole vaid mõne suveniiriga.



«See pole harilik asi,» ütles Zõgar RIA Novosti sülearvutite kinkimise kohta. «Ma pole ise kunagi selliseid kingitusi saanud. Ma küll ei nimetaks seda altkäemaksuks, kuid igal juhul kõlab see kummaliselt.»



Ta leidis, et ilmselt otsustas RIA Novosti oma käsutuses olnud ürituse eelarvet niimoodi pruukida ning see võis olla ka üpris madalal tasemel tehtud otsus, mitte aga strateegia.



Soome telekanali Nelonen uudiste kohtutoimetaja Su­sanna Reinboth kinnitas, et ei võtaks mitte mingil juhul tasuta vastu ligikaudu 300 eurot väärt sülearvutit.



«See ületab minu meelest selgelt hariliku külalislahkuse piirid,» ütles ta. «Nii kalli kingituse mõte on selgelt mõjutada ajakirjanduslikke otsustusi ja usun, et enamik mu kolleege mõtleb samamoodi.»



Soome Kauppalehti majandusajakirjanik Päivi Isotalus sõnas, et neil kehtivate reeglite järgi võib küll lasta kinni maksta kohvi või lõunasöögi, ent üle 50 euro (782 krooni) väärtusega kingitusi vastu võtta on ajakirjanikel keelatud.



«Seega ütleksin, et Kauppalehti ajakirjanik ei või saada kingiks 300-eurost sülearvutit,» lisas ta. «Kui selline asi tuleks avalikuks, leiaks see taunimist.»


Läti telekanali LTV ajakirjanik Kristaps Petersons ütles, et üldiselt kehtib Lätis kirjutamata tava, et ajakirjanikul tuleks kallimast kui viie- kuni kümnelatisest (150–300 Eesti krooni) kingitusest keelduda.



«Kui töötasin varem ajalehes Diena, tohtis kallimaid kingitusi vastu võtta ainult peatoimetaja loal,» rääkis ta. «LTVs ei ole küll kirjapandud reegleid, ent mina ei võtaks iialgi tööga seoses vastu midagi 300-eurose väärtuse lähedastki.»



Postimehele Moskva meediafoorumilt kaasa toodud sülearvutit näidanud Kanal 2 peadirektor Urmas Oru ütles, et ei sõitnud mitte üritust ajakirjanikuna kajastama, vaid kavas oli tema esinemine digitelevisiooni teemal (esinemine jäi Orust sõltumatul põhjusel siiski ära).



Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald kirjutas Moskva foorumil nähtud Venemaa presidendi Medvedevi esinemise muljetest portaalis kommentaari: «Vene president tegi Ilvesele ära.»



Soonvald ütles kommentaaris, et idanaabrite riigipea oskas esineda, ta naeratas ega käitunud iga hinna eest presidendina ning et Eesti president nii vabalt ei suuda.


President Toomas Hendrik Ilves taunis läinudnädalases kõnes Eesti meediajuhtide Moskva-sõitu. «Me võime alati ütelda, et see on ju sõnavabadus. Et ka Moskvas hinnalise kingituse saanud ajakirjanik väljendab oma sõnavabadust. Ent kas lugejad ei peaks seda siiski teadma?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles