Toobal: Laar juhib erakonda respublikaanide armust

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegne Res Publica reklaam
Omaaegne Res Publica reklaam Foto: Veiko Pesur

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal leiab, et on vaid aja küsimus, millal Juhan Parts ise Isamaa ja Res Publica Liidu etteotsa asub ja erakonda juhtima hakkab.


Toobal märkis, et eilne Isamaa ja Res Publica suurkogu tõi selguse erakonna sees võnklevates jõujoontes. Erakonna aseesimeeste valimiste tulemus ja käik olid tema hinnangul märksa põnevamad kui Mart Laari tagasivalimine esimeheks.

Aseesimeesteks kandideeris kuus erakondlast. Laari lähikonnast minister Lukas ja senine peasekretär Tsahkna, minister Partsi meeskonnast riigikogu juht Ene Ergma ja Juhan Parts. Veel kandideerisid minister Aaviksoo ja minister Seeder. «Valiti kolm aseesimeest - Parts, Ergma, Lukas, kusjuures Parts ja Ergma olid Lukasest häälte poolest peajagu üle. Selgelt näitas Juhan Partsi Res Publica äraostmatute seltskond siin jõudu ja võimu, mida tal Laariga võrreldes hulga rohkem oli,» nentis Toobal.

Sama huvitav on tema sõnutsi ka eestseisuse valimiste tulemus. «Erakonna eestseisusesse kuulub 20 liiget. Ja pange nüüd tähele - kahekümnest liikmest kaksteist ehk selge enamuse said endised respublikaanid. Parts võitis.»

Huvitavaks kujuneb Toobali arvates kindlasti ka IRLi peasekretäri nimetamine. Põhikirja järgi peab esimees esitama eestseisusele peasekretäri kandidaadi, mille eestseisus omakorda erakonna volikogule kinnitamiseks esitab. «Kas Partsi eestseisus kooskõlastab Laari valiku? Kahtlen. Usun, et ka erakonna tegevjuhiks nimetatakse lähiajal keegi Res Publica liikmepiletit taskus kandev tegelane,» leidis Keskerakonna peasekretär.

Erinevatesse juhtorganitesse valituid analüüsides ning nende varasemat kuulumist vaadates võib Toobali sõnul öelda, kes olid IRLi suurkogu võitjad ja kaotajad. «Mart Laar on küll erakonna esimees, kuid kelle eestseisuses? Muidugi Partsi. Eile õhtul uudiseid jälgides tekkis mul paratamatult kujund - isamaalane Mart Laar juhib Res Publicat. Seda muidugi nii kaua kui äraostmatute seltskonnale kasulik ja vajalik on. Usun, et on vaid aja küsimus, mil Parts ise laua otsa istub ja ka formaalselt erakonda juhtima hakkab. Parts ja co võitsid suurelt. Laar kaotas. Aaviksoo kaotas suurelt.»

Toobal nentis, et eile valitud IRLi juhtkond paneb kokku järgmise varakevade riigikogu valimiste nimekirja, nimetab esinumbrid ja jagab võtmepositsioonid. Samuti on erakonna tüüri juures see juhtkond ka järgmise sügise presidendi valimiste ajal.

«Eile Nokias toimunud IRLi suurkogul sai selgeks, et Res Publica on tagasi. Kas nad vahepeal õppinud ja targemaks saanud on, see on iseküsimus, eks seda lähitulevik näitab,» leidis Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles