Mutt: vähemalt ekspoliitikud vääriksid ordenit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenetemärgid.
Teenetemärgid. Foto: Katri Karing

Kirjaniku ja Loomingu peatoimetaja Mihkel Muti hinnangul võiks president anda teenetemärke väärikamatele poliitikast lahkunutele, kuid kaaluda võiks ka tegevpoliitikute tunnustamist. 


«See on teine äärmus,» kommenteeris Mutt president Toomas Hendrik Ilvese otsust mitte ühelegi poliitikule teeneteraha anda.

«Igasugune mingi seltskonna välistamine on ebaõige. Sellega toetaks president justkui neid, kes ütlevad, et kogu poliitika on räpane. Ise ta ju oma viimastes sõnavõttudes on andnud mõista, et seda ei tuleks niimoodi võtta.»

Mutt lisas irooniliselt, et just poliitikud armastavad käia presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtul ning pole ilus jätta nii suurt osa üritusel osalejatest tühja rinnaga.

Kommenteerides ordenite jagamist üldiselt, leidis Mutt, et sealt ei maksa otsida erilist süsteemi.

Muti sõnul on ainus märgatav loogika see, et Maarjamaa risti kavaleriks saavad välismaalased.

Tema väitel tekitab tavaliselt enim vaidlusi küsimus, miks keegi saab 3. või 5. järgi ordeni, sest seal on subjektiivsust väga palju.

«Edaspidi tuleb hakata inimese puhul ütlema mitte lihtsalt seda, mis teenetemärk tal on, vaid mis presidendi ajal see on välja antud. See ütleb väga palju - kes sai märgi Meri, kes Rüütli, kes Ilvese käest,» lisas Mutt.

President Toomas Hendrik Ilves järgib tänavu riiklike teenetemärkide jagamisel mullust tava anda orden 97 inimesele, kelle hulgas pole poliitikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles