Eesti saadab Afganistani kaks politseieksperti

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud vajavad juhendajaid.
Afganistani politseinikud vajavad juhendajaid. Foto: AP / Scanpix

Väliminister Urmas Paet sõnas pärast välispoliitika ettekannet riigikogulaste arupärimistele vastates, et Eesti saadab lähikuudel Afganistani kaks politseieksperti.


Eelmisel nädalal Afganistanis käinud riigikogu riigikaitsekomisjoni liiga Toivo Tootsen tundis huvi, kas Eestil ei oleks mõistlik ümber orienteeruda ja panustada rohkem väljaõppele. «Meile sai selgeks, et võtmeküsimus on Afganistani enda julgeolekujõudude kiire ja otsustav kasvatamine, nende väljaõpetamine. Jutuajamistel nii McChrystaliga (ISAFi vägesid juhtiv USA kindral Stanley McChrystal - toim) kui ka NATO väljaõppekeskuses ja mujal selgus, et väga suur puudus on seal just instruktoritest ja eriti allohvitseridest,» sõnas Tootsen.

Minister Paet vastas, et selles suunas peaks minema. «Kui me vaatame tsiviilpanustamise poolt, siis meil on kavas saata lähikuudel kaks politseieksperti lisaks politsei väljaõppemissiooni. Mis puudutab sõjaväe tegevust seal, siis jah, üks võimalikke arenguid ka meie sõjalises panuses Afganistanis on just nimelt võimalike väljaõpetajate ehk väljaõpetajate väljaõpetajate saatmine,» rääkis Paet.

Minister märkis, et kui eestlaste arv Afganistanis jääks samaks, siis selle piirarvu sees tuleks panust mitmekesistada. «Üks mitmekesistamise komponent peaks olema ka nende väljaõpetajate lähetamine sinna. Selleks tuleb muidugi saavutada kokkulepe meie teiste partneritega, kus nad täpselt hakkaksid asetsema, milliste üksuste juures, et see tulemus oleks võimalikult efektiivne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles