Paet: Vene ja NATO suhted on skisofreenilised

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse mereväe helikopterikandja  Mistral.
Prantsuse mereväe helikopterikandja Mistral. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet nimetas täna riigikogu ees esinedes skisofreeniliseks olukorda, kus NATO ja Venemaa on rõhutanud koostöö tähtsust, ent Venemaa korraldab NATO piiride lähedal suuri sõjaväeõppusi.


«Tegemist on väga vastuolulise teemaga, mis puudutab seda võimalikku Mistral-laevade tehingut,» sõnas minister. Ta tunnistas, et Eesti vaatenurgast, geopoliitilisest asendist, ajaloost ning ka Venemaa eelmise aasta õppustest ning üle-eelmise aasta Gruusia sõjast lähtuvalt on põhjust muret tunda ja põhjust küsimusi esitada.

«Kindlasti ei maksa unustada hõikeid Vene sõjaväe juhtidelt, mida me kuulsime ka Gruusia sõja järel, et oleks meil olnud siis see laev, siis 40 minutiga oleks lugu läbi olnud. Kõike seda tuleb arvesse võtta. Tegelikult NATO-Vene suhetes on minu meelest täna suhteliselt skisofreeniline olukord,» rääkis minister Paet.

Tema sõnul on NATO ühelt poolt pikka aega olnud väga avatud, soovinud tihedaid partnerlussuhteid Venemaaga ning on mitmeid kordi kinnitanud, et Venemaad ei nähta vaenlasena ja et NATO ei ole Venemaale mingi oht. «Ja mis on siis vastus sellele? Sellele on vastus suured sõjaväeõppused NATO piiride läheduses, mille legend on, kuidas sõdida NATO riikidega ja ka siin alles paar päeva tagasi kõrgete ametiisikute poolt tehtud selged avaldused, kuidas Venemaa näeb jätkuvalt NATOt vaenlasena, kuidas ta näeb NATO laienemist vaenuliku aktina.»

«Selles mõttes tundub, et see paradigma ei ole ikka kuidagi muutunud. Me justkui nendes arusaamades oleks seal ikka kuskil 20, 30 või 40 aasta tagustes aegades,» lisas minister.

Paet nentis, et julgeolekuolukord tänases maailmas on hästi kirev, mitmetahuline ja aeg-ajalt ka skisofreeniline. «Ja mis puudutab konkreetset laevamüügitehingut, siis kindlasti tuleb sellel silm peal hoida, sest ütleme nii: NATO liikmesriikidest ei ole ainult meie mures, neid on veel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles