Suri afgaanid NSVLi vägede vastu relvastanud Charlie Wilson

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Hanks Charlie Wilsonina ja Julia Roberts seltskonnadaam Joanne Herringina filmis «Charlie Wilsoni sõda».
Tom Hanks Charlie Wilsonina ja Julia Roberts seltskonnadaam Joanne Herringina filmis «Charlie Wilsoni sõda». Foto: TopFoto / SCANPIX

Eile suri 76 aasta vanusena endine USA Kongressi liige Charlie Wilson, kelle rollist Ühendriikide salateenistuste ning toona Nõukogude 1980ndatel vägedega sõdinud afgaanide vahendamisel räägib värvikalt ka 2007. aastal Eestigi kinoekraanidele jõudnud film «Charlie Wilsoni sõda».

 

12 korda Kongressi valitud Wilsonit tunti «Lufkini liberaali» hüüdnime all. Texase osariigis asuv Lufkini linn on uudistevõrgu Reuters andmeil muidu asustatud peaasjalikult konservatiividega.

«Charlie Wilsoni sõjas» mängis Wilsonit Tom Hanks. Seal portreteeriti teda napsulembese naistemehena, kes leidis elule mõtte Afganistanist – aidates mudžahediinidel võidelda ja lõpuks ka maalt välja ajada Nõukogude väed. Wilsoni vahendusel jõudsid afgaanideni miljonid USA luure keskagentuuri (CIA) dollarid, mille eest nood said osta kõrgtasemel relvastust nagu näiteks Stingeri-rakette.

«Ma nägin lihtsalt võimalust rabada neil tõbrastel kõrist,» selgitas äge antikommunist Wilson oma tegevust 2007. aastal Dallas Morning Newsile antud intervjuus.

Pärast Vene vägede lahkumist polnud Wilson rahul sellega, et USA seadusandjad otsustasid järsult vähendada toetusi Afganistanile. Tema hinnangul aitas see kaasa tühimikule, mille täitis Osama bin Ladeni ja teiste äärmusislamistide mõju kasv selles riigis.

1980ndatel CIAs töötanud USA kaitseminister Robert Gates ütles järelehüüdes Wilsonile, et too oli näide sellest, kuidas üks vapper ja sihikindel inimene suudab muuta ajaloo käiku. «Tema pingutused ja retked aitasid tagasi lüüa sissetungija, vabastada rahvaid ja lõpetada külm sõda,» ütles Gates.

«Charlie jätkas võitlust afgaani rahva eest ning hoiatas selle traumeeritud riigi omaette jätmise eest – see oli hoiatus, mida me pidanuks toona kuulda võtma ja peaksime täna mäletama,» lisas Gates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles