Ametiühingud: pensioniea tõus ähvardab langetada Eesti elukvaliteeti

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Eesti Ametiühingute Keskliidu hinnangul võib pensioniea tõstmine kokkuhoiu asemel hoopis ühsikonna kulutusi kasvatada ning ähvardab langetada üldist elukvaliteeti.

Eesti Ametiühingute Keskliit saatis täna Riigikogu fraktsioonidele pöördumise, milles rõhutas vajadust analüüsida põhjalikumalt kavandatava pensioniea tõstmisega kaasnevaid mõjusid pensionäridele, tööhõivele ja majandusele tervikuna.

Ametiühingute Keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul ei näita statistika, et pensioniea tõstmine aitaks kokku hoida ühiskonna kulutusi ning toetaks majanduse jätkusuutlikku arengut. Pigem ähvardab see veelgi langetada elukvaliteeti Eestis.

«Valitsuse eelnõu käsitleb pensionäre pelgalt statistiliste ühikutena, mitte inimestena, ega arvesta seda, milline on üleüldse eakate motivatsioon töötada, kas tööturul leidub neile piisaval hulgal sobivaid töökohti ning kas nende tervislik seisund võimaldab kõrges eas töötada,» ütles Taliga.

«Eakate inimeste püsimist tööturul ei toeta ka aktiivsed tööhõivemeetmed, kuigi just need töötajad vajaksid kõige rohkem täiend- ja ümberõpet, mida nõuab meie majanduse tootlikkuse suurendamine ja üleminek teadmistepõhisele majandusmudelile,» rõhutas ametiühingujuht.

Ametiühingute Keskliidu hinnangul tuleks põhjalikumalt analüüsida kogu pensionisüsteemi. Vaatamata sellele, et keskmine brutopalk aastatel 1999-2008 enam kui kahekordistus, vähenesid töötavate pensionäride pensionikoefitsiendid ligi kolmandiku võrra. Hüppeliselt on kasvanud töövõimetuspensionäride arv ning pensioniea tõstmine suurendaks seda veelgi. Kuigi viimast kümnendit iseloomustas kiire majanduskasv, ei parandanud see oluliselt eakate tööhõivet. Samas kinnitavad Eurostati andmed, et Eesti eakaid ootab ees vähem tervelt elatud aastaid kui nende eakaaslasi teistes EL riikides.

Ametiühingute Keskliit näeb ohtu, et pensioniea tõstmine hoopis suurendab ühiskonna kulutusi, kuna tööta jäänud eakatele tuleb maksta töötuskindlustushüvitist, suureneb töövõimetuspensioni saajate hulk, kasvavad tervishoiukulud.

«On väljaspool kahtlust, et pensioniea tõstmist kavandav eelnõu vajab põhjalikku ja laialdast mõjuanalüüsi ning riik peab pensioniprobleemidele otsima sisulisi lahendusi koostöös sotsiaalpartneritega,» tõdes keskliidu esimees Harri Taliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles