Süüria soovib Eestiga koostööd põlevkivi ja infotehnoloogia valdkonnas

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed Süüria lipuga
Mehed Süüria lipuga Foto: AFP / Scanpix

Välisminister Urmas Paet ütles Damaskuses kohtumisel oma Süüria kolleegi Walid al Muallemiga, et Süüriaga on võimalus põlevkivitehnoloogia- ja IT-alaseks koostööks.

Paet kinnitas kolleegile, et Eesti soovib tihendada suhtlust Lähis-Ida piirkonna riikidega. «Süürias avastati hiljuti põlevkivivarud ning Süüria on juba huvi tundnud Eesti ja Eesti Energia kogemuse kasutamiseks põlevkivitootmises,» märkis Paet.

Kohtumisel arutasid Urmas Paet ja Walid al Muallem lisaks Eesti ja Süüria kahepoolsete suhete arendamise võimalustele ka majandussuhete arendamise perspektiive Euroopa Liidu ja Süüria vahelise assotsieerumislepingu allkirjastamise järel ning koostööd rahvsuvahelistes organisatsioonides, Lähis-Ida rahuprotsessi ja teisi rahvusvahelise julgeolekuga seotud teemasid.

«Euroopa Liidu ja Süüria vaheline assotsieerumisleping loob head eeldused liikmesriikide ja Süüria kahepoolse koostöö, sealhulgas majanduskoostöö valdkonnas,» märkis Paet ja avaldas lootust, et leping saab ELi Hispaania eesistumise jooksul allkirjastatud.

Välisminister Paeti sõnul on oluline Araabia riikide aktiivsus nii Lähis-Ida rahuprotsessi edasiviimisel kui Palestiina-sisesele leppimisele kaasa aitamisel. «Eesti on seisukohal, et Iisraeli-Palestiina konflikti lahendus on kahe riigi lahendus. Ka Euroopa Liit peab olema jätkuvalt suunatud Palestiina Omavalitsuse toetamisele riigistruktuuride ülesehituseks,» sõnas Paet.

Paeti sõnul on positiivne ka Süüria-Liibanoni suhete normaliseerumine. «Samuti saab Süüria naabrina kaasa aidata Iraagi edasisele stabiliseerimisele, mis võimaldab ka rahvusvahelistel jõududel lahkuda,» ütles Paet.

Alates 1997. aastast on Lõuna-Liibanonis ka Eesti sõjaline vaatleja.

Täna avab välisminister Paet Damaskuses ka Eesti esimese aukonsulaadi Süürias.

Esmaspäeval, 1. märtsil jätkab Paet oma visiiti Lähis-Idas, külastades Egiptust, kus kohtub Egiptuse riigijuhtidega ning avab Kairos Eesti esimese saatkonna Araabiamaailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles