USA läks armeenlaste pärast Türgiga tülli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa ohvitseri Armin Wegneri foto armeenlaste telklaagrist tänapäeva Süüria aladel.
Saksa ohvitseri Armin Wegneri foto armeenlaste telklaagrist tänapäeva Süüria aladel. Foto: Reuters / Scanpix

USA seadusandjad hääletasid eile mitmelt poolt tulnud keelitustest hoolimata selle poolt, et nimetada tuhandete armeenlaste tapmist Osmani impeeriumi aladel Esimese maailmasõja ajal genotsiidiks, tõmmates sellega Washingtonile türklaste viha.


Kongressi esindajatekoja välissuhete komisjon hääletas sümboolse resolutsiooni poolt neljapäeval napi enamusega 23-22 vastu ning tagas selle panemise esindajatekojas üldhääletusele, vahendas AFP uudisteagentuur.

Türgi valitsus vastas otsusele sellega, et kutsus kiiresti Ühendriikidest koju konsultatsioonidele oma suursaadiku.

Armeenlaste sõnul tapeti kuni poolteist miljonit nende rahvuskaaslast Esimese maailmasõja ajal laguneva Osmani impeeriumi aladel sihikindla etnilise puhastuse tulemusena.

Kongressi mittesiduv resolutsioon kutsub president Barack Obamat üles tagama, et USA välispoliitika peegeldaks arusaamist sellest «genotsiidist» ja nimetaks massitapmist nii ka oma aastaraamatus.

Ankara kiires ametlikus avalduses aga tõdeti, et eilne resolutsioon süüdistab Türgi rahvast kuritegudes, mida see pole toime pannud. Ka president Abdullah Gül väljendas oma ärritumist ning hoiatas, et see võib rikkuda pingutused Türgi-Armeenia vaenu lõpetamiseks.

USA on regulaarselt mõistnud hukka massilise armeenlaste tapmise 1915.-1918. aastail, kuid hoidunud selle nimetamisest genotsiidiks, et mitte rikkuda suhteid oma tähtsa liitlasega, kes kuulub ka NATO ridadesse. Ka seekord üritati esindajatekoja komisjoni resolutsiooni vastuvõtmise eest hoiatada, ent see pandi siiski hääletusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles