ÜRO peab Haiti kooleraepideemia põhjustamise eest kohtusse minema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti koolerasse haigestunud laps 2011. aastal pealinna Port-au-Prince'i lähistel haiglas.
Haiti koolerasse haigestunud laps 2011. aastal pealinna Port-au-Prince'i lähistel haiglas. Foto: SCANPIX

Haiti kooleraepideemia ohvrite advokaadid kaebavad ÜRO selle põhjustamise eest kohtusse

Advokaatide hinnangul olid Haiti kooleraepideemia puhkemises 2010. aastal süüdi ÜRO rahuvalvajad. Haiguse tõttu suri üle 8000 inimese, üldse kannatas koolera all sadu tuhandeid inimesi, kirjutab BBC.

Advokaadid nõuavad ÜROlt hüvitiseks 100 000 dollari (73 980 eurot) iga surnud inimese ja 50 000 dollarit (ligi 37 000 eurot) iga haigestunu eest

ÜRO esindajate hinnangul on maailmaorganisatsioonil juriidiline immuunsus.

Advokaadid esitasid asjassepuutuvad dokumendid USA ringkonnakohtusse New Yorgis. Juristide sõnul ei jäänud neil muud üle, kuna ÜRO keeldus varasematest hüvitisepalvetest.

«ÜRO keeldus neid isegi kaalumast ning siis me tundsime, et meil pole mingit muud valikut kui kohtusse pöörduda,» teatas Haiti õigus- ja demokraatiainstituudi direktor Brian Concannon BBCle.

BBC korrespondendi Mark Doyle’i sõnul viitas juhtumi uurimine tungivalt sellele, et epideemia puhkemises oli süüdi ÜRO Nepalist pärit rahuvalvajate laagrist lekkiv reovesi.

Enne 2010. aasta lõppu polnud Haitil ühtegi koolerajuhtu registreeritud.

Nepali laagri lähistel hakkas koolerasse nakatanute arv kiiresti kasvama. Tunnustatud kooleraeksperdi Danielle Lantagne’i sõnul oli kõige tõenäolisemaks epideemiaallikaks ÜRO laager.

Selle aasta veebruaris teatas ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, et hüvitist pole võimalik juhtunu eest maksta, kuna 1947. aasta konvensioon annab ÜROle oma tegevuse eest immuunsuse.

Koolera on äge nakkushaigus, millega kaasneb kõhulahtisus, peapööritus, oksendamine ja lihaskrambid. Koolera esineb sagedasti paikades, kus kasutatakse puhastamata vett ja süüakse pesemata puu- ning juurvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles