Paet: ELil peaks Lääne-Balkani riikidega viisavabadus olema

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balkani maade kaart. .
Balkani maade kaart. . Foto: www.cftech.com.

Välisminister Urmas Paet ütles Euroopa välisministrite Gymnichi kohtumisel, et viisavabaduse andmine Lääne-Balkani riikidele aitaks piirkonna arengule kaasa.

Euroopa Liidu välisministrid kohtusid Hispaanias Córdobas Gymnichi raames Türgi, Horvaatia ja Makedoonia kolleegiga, kellega arutati liitumist Euroopa Liiduga ning olukorda Lääne-Balkanil. Välisminister Urmas Paeti sõnul toetab Eesti Lääne-Balkani riikide Euroopa Liiduga ühinemist. Samas valmistab Paeti sõnul muret reformide pidurdumine Bosnia ja Hertsegoviinas.

«Samas on Bosnia ja Hertsegoviinale vajalik nii viisavabadus Euroopa Liiduga kui NATO liikmesuse tegevuskava saamine,» ütles Paet. «Viisavabaduse andmine Bosnia ja Hertsegoviinale ning Albaaniale, niipea kui selleks vajalikud nõuded on täidetud, julgustaks neid riike reformidega jätkama,» lisas ta.

ELi välisministrid arutasid ka rahukõneluste taasalustamist Lähis-Idas. Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb rahvusvahelise üldsuse toel leida võimalusi rahuläbirääkimiste taastamiseks Iisraeli ja Palestiina vahel. Eesti peab oluliseks Euroopa Liidu, Ameerika Ühendriikide, Lähis-Ida rahuneliku ja Araabia riikide aktiivset tegevust Lähis-Ida rahuprotsessi taastamisel.

Paeti sõnul jätkab Euroopa Liit Palestiina omavalitsuse toetamist riigistruktuuride ülesehitamisel lähtudes Palestiina peaministri Salam Fayyadi reformikavast. «Euroopa Liidu abi peab aitama tõsta Palestiina administratsiooni suutlikkust nii, et see oleks võimeline täitma iseseisva riigi ees seisvaid kohustusi,» lausus Eesti välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles