Viljandimaal sai mees rästikult salvata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rästik.
Rästik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval metsas käinud Alar Kõva mäletab laupäevasest kohtumisest mürkmaoga vaid valusat torget, roomajat ennast ta ei silmanudki.

Võrtsjärve lähedal Mulgi talus elava Kõva sõnul juhtus õnnetus siis, kui ta läks võpsikusse kaigast otsima, kirjutas Sakala. «Tundsin vaid, et sutsakas käis,» meenutas mees.

Hammustusest jäi kaks täpikest ja natukese aja pärast paistetas koht üles.

«Sinna tuli kanamunasuurune punn,» kirjeldas Kõva. Teisipäeval oli jalal näha vaid 15-sentimeetrise läbimõõduga sinine laik. Perearsti juurde mees ei läinudki.

Kahe aasta eest sai Alar Kõva salvata kodukülas Riumas. Tookord sai ta arstilt süsti.

Mulgi talus, mis asub madala luhaniidu vahetus läheduses, pidi rästikuid lausa iga päev liikuma. Enam kui nädala eest hukkus üks neist traktori rataste all, kui pereisa Ilmar Kõva metsast puid välja vedas.

2006. aastal sai mürkmaolt salvata teinegi sama küla mees. Pärast uinakut murul leidis ta, et jalg on paistes ja valus. Paari päeva pärast läks mees perearsti juurde ja too tegi kindlaks, et tegemist on rästikuhammustusega.

Samal aastal naksas rästik käest Valmast pärit marjulist, kes Vahvaõue talu lähedal raielangil pohli korjas. Naine põdes salvamise tohtri poole pöördumata läbi.

Meedikud soovitavad rästikuhammustusega siiski viivitamatult arsti juurde minna. Salvamine pole küll surmav, kuid võib põhjustada tõsiseid tervisehäireid. Ohtlik on hammustus pea piirkonnas ja veresoonde sattudes, samuti võib see halvasti lõppeda väikelastele.

Viljandi haigla andmetel pole tänavu keegi veel mao salvamise tõttu vastuvõtuosakonda pöördunud.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles