Naissotsid: tööinspektsioonilt vallandamisloa küsimine peab jääma seadusesse

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri nõuab väikelaste vanemate õiguste tagamist seaduses.
Kadri nõuab väikelaste vanemate õiguste tagamist seaduses. Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaaldemokraadliku Erakonna (SDE) naiskogu Kadri võttis täna lõppevatel suvepäevadel vastu poliitilise avalduse, mille järgi ei ole nad nõus, et seadusest kaob töölepingu lõpetamisel nõue küsida luba tööinspektsioonilt, kuna see vähendab rasedate ja last kasvatavate vanemate õigusi lepingu lõpetamisel.


Sotside naiskogu vastustab uut töölepinguseadust, kus on loobutud tööinspektori nõusolekust väikelast kasvatavate vanemate ja rasedate vallandamisel, pakkumata asemele ühtegi teist tagatist.

«Kui riik seisab kõrge sündivuse ja naiste tööhõive eest, ei tohi ta endale lubada töölepinguseadust, mis võimaldab kergekäeliselt vallandada väikelaste vanemaid ja rasedaid,» ütles Kadri juhatuse liige Kadi Pärnits.

Kehtivas seaduses tööinspektsioon kaitseb töötaja õigusi ja omab tugevat ennetuslikku iseloomu ebaseadusliku vallandmise eest, kuna reeglina tööandja sinna põhjuseta ei pöördu.

Uue töölepinguseaduse järgi võib aga töölepingu lõpetada üle kahe kuu vanust last kasvatava vanemaga töövõime vähenemise (sobimatus, kohanematus) või tervisliku seisundi tõttu, ilma vastava loata tööinspektorilt, selgitas Kadri oma avalduses.

Naiskogu andmetel küsiti 2007. aastal tööinspektoritelt luba 240 väikest last kasvatava naise või rasedaga töölepingu lõpetamiseks ning nendest 40 naisega töölepingu lõpetamise luba ei antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles