Välisministeeriumil on raskusi Peruust narkosüüdistusega neidude kohta info saamisega

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris 2013 tabati Peruus kaks eestlannat, tollal 19-aastane Anneli Kolk ja 22-aastane Anne-Maarja Gross, kes üritasid reisikohvriga lennukisse kuus kilo kokaiini smugeldada.
Oktoobris 2013 tabati Peruus kaks eestlannat, tollal 19-aastane Anneli Kolk ja 22-aastane Anne-Maarja Gross, kes üritasid reisikohvriga lennukisse kuus kilo kokaiini smugeldada. Foto: Peruu politsei

Välisministeerium teatas täna, et on korduvalt püüdnud ühendust võtta Peruu asjaomaste asutustega, et saada täiendavat informatsiooni seal narkosüüdistusega kinni peetud eestlannade kohta, kuid see pole olnud tulemuslik.

«Konkreetse juhtumiga tegeleb välisministeeriumis konsulaarosakonna konsulaarabi büroo. Saame kinnitada, et välisministeeriumi konsulaarosakond on korduvalt püüdnud võtta ühendust Peruu asjaomaste asutustega, et saada täiendavat informatsiooni,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja. «Paraku ei ole telefonitsi pöördumine olnud tulemuslik. Reeglina järgneb palve esitada küsimused ja soovid kirjalikult, millele tagasisidet pole saadud.»

Ministeeriumi sõnul on ametliku informatsiooni saamine Peruu ametivõimudelt korraldatud läbi Peruu saatkonna Helsingis, sest Eestil puudub seal välisesindus. Tingituna asjaolust, et Peruus ja teistes Ladina-Ameerika riikides on seoses narkokuritegudega kinni peetud Eesti kodanike arv kiiresti kasvanud, lähetab välisministeerium lähiajal Peruusse konsuli.

«Samas on Välisminisiteerium olnud pidevalt ühenduses meie aukonsuliga Limas, kes on leidnud ka võimaliku advokaadi, kes võiks tegeleda konkreetse juhtumiga (nii eraldi kui koos). Ka oleme palunud kaasabi Soome aukonsulilt Cuscos,» märkis pressiesindaja ning lisas, et Eesti riik ei tasu kinnipeetute kulusid advokaatidele ega tõlkidele.

«Seetõttu on lahtine ka küsimus, kes kannab palgatava advokaadi kulud. Riigipoolse kaitsja saamisest pole Peruu ametkonnad Välisminsiteeriumile teada andnud.»

Ministeerium lisas veel, et kuna kinnipeetutel on õigus saada teavet neile arusaadavas keeles, siis otsitakse tõlki. «Vaatamata senisele püüdele leida eesti keelt valdavaid isikuid Peruus peab märkima, et eesti keelt tõlkimise tasemel oskavaid isikuid on äärmiselt keeruline leida. Meile teadaolevalt on kinnipeetute kodanike võõrkeelte oskus aga selline, mis ei pruugi võimaldada kõikidest esitatud küsimustest aru saada mõnes muus keeles (inglise, vene).»

Kuu alguses tabati Peruus kaks eestlannat, 19-aastane Anneli Kolk ja 22-aastane Anne-Maarja Gross, kes üritasid reisikohvriga lennukisse kuus kilo kokaiini smugeldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles