Amfetamiini smugeldajad said osaliselt reaalse vangistuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohus.
Viru maakohus. Foto: Peeter Langovits

Suures koguses amfetamiini Venemaalt Eestisse tuua üritanud kaks meest said Viru maakohtu tänase otsusega osaliselt reaalse vangistuse.

Kohus mõistis 18-aastase Igori süüdi narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ja eriloata narkootilise aine üle Eesti Vabariigi riigipiiri ja Euroopa Ühenduse tolliterritooriumi piiri toimetamises, vahendas maakohtu pressiesindaja.

Igorile mõisteti karistuseks kolm aastat vangistust ning poolteist aastat vangistust. Liitkaristuseks on talle mõistetud kolm aastat vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning ärakandmisele jääb kaks aastat üks kuu ja üks päev vangistust.

Kohesele täitmisele on pööratud 10 kuud ja 29 päeva vangistust. Ülejäänud karistuse osa kaks aastat üks kuu ja üks päev on jäetud tingimisi kohaldamata 18-kuulise katseajaga. Katseaeg algas tänasest, kui Igor kohtusaalis vahi alt vabastati.

Sama kohtuotsusega tunnistati 18-aastane Victor süüdi narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikule käitlemisele korduvalt kihutamises, narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ja narkootilise aine salakaubaveole kihutamises ja sellele kaasaaitamises.

Victorile mõisteti karistuseks kolm aastat ja üheksa kuud vangistust, üks aasta vangistust ning kaks aastat vangistust. Liitkaristuseks mõisteti talle kolm aastat ja üheksa kuud vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning rakandmisele jääb kaks aastat kümme kuud ja üks päev.

Kohesele täitmisele on pööratud 10 kuud ja 29 päeva vangistust. Ülejäänud karistuse osa kaks aastat kümme kuud ja üks päev on jäetud tingimisi kohaldamata kaheaastase katseajaga. Katseaeg algas täna, kui Victor kohtusaalis vahi alt vabastati. Viru maakohtu otsusega on Victor ja Igor allutatud kriminaalhooldaja järelevalve alla ning kohustatud järgima kontrollnõudeid.

Igorilt mõisteti välja sundraha ja menetluskulud kogusummas 21 403 krooni 40 senti. Victorilt mõisteti välja sundraha ja menetluskulud kogusummas 27 610 krooni 40 senti. Victorilt ja Igorilt on solidaarselt välja mõistetud ekspertiiside tasud.

Kohtuotsus ei ole jõustunud, sellele saab esitada apellatsiooni 15 päeva jooksul. Täna toimunud kohtuistungil mindi üldmenetluses kokkuleppemenetlusele üle.

2009. aasta mais pakkus Victor eeluurimise andmeil Igorile võimaluse toimetada 500-kroonise tasu eest Venemaalt Eestisse 5 grammi amfetamiini. Igor oli nõus ja tõi samal ööl narkoaine üle piiri ning andis edasi Victorile, saades selle eest tasu.

Päev hiljem läks Igor uuesti Venemaale, sai sealt kokkulepitud kohast narkoaine paki ning üritas seda Eestisse toimetada. Tollikontrolli käigus peeti aga Igor kinni ja temalt leitud 3018 grammi amfetamiini sisaldavat pulbrit võeti talt ära.

Mõlemad noormehed võeti Igori kinnipidamise päeval vahi alla. Varem ei ole neid kumbagi kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles