Luurejuht: bin Laden ei kavanda enam ise rünnakuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa luurejuht Ernst Uhrlau.
Saksa luurejuht Ernst Uhrlau. Foto: AFP / Scanpix

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Osama bin Laden ei kavanda enam isiklikult rünnakuid, kuid on jäänud tähtsaks kui «Al-Qaeda Che Guevara», kes aitab võrgustikku koos hoida, ütles eilses usutluses Saksa luurejuht.

Saksa Föderaalse Luureteenistuse ülem Ernst Uhrlau avaldas usutluses päevalehele Bild veendumust, et bin Laden ise enam rünnakute kavandamises ei osale.


«Loova juhi ja ikoonina on ta midagi Al-Qaeda Che Guevara sarnast,» ütles Uhrlau. «Tema koondab erinevaid rühmitusi ühtseks võrgustikuks.»


Uhrlau sõnul varjab bin Laden end ilmselt endiselt Afganistani-Pakistani piirialal. «Ilmselt on ta sõbralike hõimude juures, kellele külaline on püha ning tema minemasaatmine tooks hukatust,» märkis ta. Ta ei lükanud ümber ka väidet, et terrorivõrgustikke aitavad rikkad islamiriigid nagu Saudi-Araabia.


Küsimusele, kas Al-Qaeda võis mängida rolli 27. juulil Istanbulis toimunud pommirünnakutes, vastas Uhrlau, et seda ei saa välistada. Türgi liidrid süüdistavad 17 inimese elu nõudnud plahvatuste korraldamises mässulist Kurdistani Tööparteid (PKK), kuid viimane pole vastutust rünnaku eest enda peale võtnud.


«Rünnakud klappisid PKK [tööviisiga] ainult raskustega,» ütles Uhrlau, kelle sõnul viitavad nii rünnaku tehnika, koht kui ka aeg pigem globaalse džihaadiliikumise raames tegutsevale islamistlikule või kodumaisele Türgi taustale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles