Olümpia vastu kerkis kui nõiaväel tsirkusetelk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tuli nii Lauri Viiknal kui kõigil teistel tsirkusetelki üles püstitanud meestel võidelda tugeva tuule ja vihmaga.
Eile tuli nii Lauri Viiknal kui kõigil teistel tsirkusetelki üles püstitanud meestel võidelda tugeva tuule ja vihmaga. Foto: Peeter Langovits

Eile kallas Tallinnas terve päeva vihma ja lõõtsus tugev tuul. Olümpia hotelli vastas rahmeldas aga paljurahvuseline seltskond, et tsirkusetelk püsti saada.


Juba üleeile õhtul saabusid Tallinna kesklinnas Olümpia hotelli vastas olevale parkimisplatsile esimesed raskeveokid ja ratastel elamud ning algasid ettevalmistused tsirkusetelgi püstitamiseks.


Kogenud meeste käes laabus töö kiiresti ja eile hilisõhtuks oli vaatamata keerulistele ilmastikuoludele telk püsti.


Tsirkuse Tuuri korraldava firma Leifi Rahvusvahelise Meelelahutuse OÜ omanik Lauri Viikna ütles, et eraldi töömehi tal telgi püstitamiseks ei ole – niisugust luksust ei saavat ükski tsirkus endale lubada ja nii teevad artistid kõik vajalikud tööd ise. Viikna sõnul istub temagi veoki rooli, kui karavan ühest esinemiskohast teise sõidab.


Õhtusöök ja etendus


Tsirkuse Tuur algab täna õhtul lustliku bufonaadiga «Õhtusöögiteater», kus vaatajad saavad korraliku kolmekäigulise õhtusöögi ja võivad nautida etendust. Viikna ise mängib tsirkusedirektorit ehk iseennast. Veel osalevad Anne Veesaar, Henrik Normann, Tarvo Krall, Toomas Tross ja teised artistid, kes publikut naerutavad. Päris loomatsirkus algab homme.


Tallinna kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna peaspetsialist Külly Annus ütles, et Leifi Rahvusvahelise Meelelahutuse OÜ taotles juba kevadel luba panna Olümpia hotelli vastas olevale parkimisplatsile püsti tsirkusetelk.


Linnaosa kooskõlastuse järgi võib firma seal loomatsirkust näidata 6.–17. augustini. Päevas on kavas kaks etendust, esmaspäeval ja teisipäeval artistid puhkavad.


«Tegemist on küll eramaaga, aga et see on avalik üritus, peavad nad igal juhul linnalt luba küsima,» selgitas Annus. «Kõik vajalikud load on neil olemas, ka turvafirmadega on minu teada lepingud sõlmitud. Samuti on maaomanikuga kokkulepe olemas. Linn ei saa niisuguseid asju kuidagi keelata, kui maaomanik on nõus.»


Viikna ütles, et poole parkimisplatsi kasutamise osas on ta kokku leppinud seal parkimist korraldava firmaga Europark. Kui suurt raha peab ta platsi osalise sulgemise eest maksma, ei soostunud ta ütlema. Lisas aga, et tal on Europargiga oma suhted ning tasumine käib muude koostöövormide kaudu.


Telgile raske kohta leida


«Kõige hullem on see, et Tallinn on nii täis ehitatud, et ega polegi enam palju kohti, kus tivolit või tsirkust teha,» tõdes Viikna. «Kevadel olime loomatsirkusega lauluväljakul ning septembris paneme telgi püsti Rocca al Mares.»


Loomaõiguslased on Viikna tsirkusele ette heitnud, et loomi koheldakse seal halvasti, neid isegi piinatavat.


Ka seekord kavatsevad nad laupäeval telgi juurde protestima tulla ning kutsuvad sinna kõiki teisigi – vastava üleskutsega sedelid on juba linnas mitmes kohas postide külge kleebitud.


«Mul ei ole loomadega kunagi probleeme olnud,» kinnitas Viikna. «Need inimesed, kes niisugust juttu räägivad, on üldse tsirkuse vastu.»


Tsirkuseärimees lisas, et nii Tallinnas kui teistes Eesti linnades tuuri käigus esinevad artistid on valitud parimate hulgast ning kahe tunni väitel saavad külastajad näha palju eksootilisi loomi – krokodille, lõvisid, hüääne, ilveseid ja ahve. Loomade dresseerijad on pärit Ukrainast, Venemaalt, Prantsusmaalt, Poolast ja mujalt.


Peale loomatsirkuse teeb Viikna tänavu ka Tivoli Tuuri. See algab 22. augustil ning käib läbi seitse Eesti linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles