Värskenda vaadet taimemaailmale armu- ja nõiataimede näitusel botaanikaaias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslauku on kasutatud kurjade vaimude ja kurjade mõtete väljaajamiseks, puhastusriitustes ja kaitseks kurja silma ning vampiiride vastu.
Küüslauku on kasutatud kurjade vaimude ja kurjade mõtete väljaajamiseks, puhastusriitustes ja kaitseks kurja silma ning vampiiride vastu. Foto: Tallinna botaanikaaed

Laupäevani avatud näitusel Tallinna botaanikaaia palmimajas näeb sadat taime, millele maailma rahvad on omistanud võlujõudu.


Botaanikaaia metoodik Krista Kauri sõnul on taimed kõikide inimeste jaoks. Neid saab kasutada ka maagilisel viisil, kui sellesse uskuda, nii «valgetel» kui «mustadal» eesmärkidel.

Inimene on ajalooliselt oma muredes pöördunud taimede poole armuasjade lahendamiseks, abikaasa leidmiseks ja laste saamiseks. N-ö nõiataimedest võib kultuuripärimuse järgi abi saada nõidade ja kurja silma vastu, nad kaitsevad kodu, näitavad, kus on peidetud aarded, nende abil kutsutakse kohale tuult ja vihma.
«Botaanikaaia töötajad aga võlumisega ei tegele, kuigi mõned näitusekülastajad on seda arvates oma muredega meie poole pöördunud,» märgib Kaur.

Näitusel saab näiteks teada, miks ei tohi kadakaoksa (Juniperus) vaasi panna, volbriööl viirpuu (Crataegus) vastu toetuda ja mis võib juhtuda, kui teile kingitakse õun. Kel suurem huvi tuuletegemise vastu, heitku silm peale kindlasti safrankrookusele. Eksponeeritud on ka šamanismis kasutatavad taimed.

Kui keskenduda tundele, mida mõni taim meis tekitab, saab Kauri sõnul hästi õppida kuulama oma sisehäält. «Kui tunnete ebamugavust mingi taime tõttu, siis andke ta ära, või paigutage oma isiklikust tsoonist eemale,» soovitab ta.

Kokku saab näitusel ülevaate ligi 100 taimest, mõnda haruldasemat saab kaeda pildi pealt. Kel sügavam huvi, saab juurde küsida kohapealsetelt töötajatelt. Kolmandik esitletud taimedest kasvavad Eestis kas looduslikult või kasvatatakse neid meie aedades.

Näitus lõpeb laupäeval, olles avatud 11.00-16.00. Täiskasvanule maksab pilet 56 krooni, pensionäridele ja õpilastele 36, sajakroonise perepiletiga pääsevad näitust uudistama kaks täiskasvanut ja lapsed.

Vaata pilte koos taimi tutvustava tekstiga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles