Merekultuuri koorekiht kogunes tähtteose esitlusele

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtupoolikul esitleti Tallinnas veeteede ameti laevajuhtimiskeskuses raamatut, mida siinsed mere- ja mereajaloo fännid juba kaua ootasid. «Merekultuurilugu. Eesti randade tuletornidest.» autor on Peeter Peetsalu, kes pani põhjalikku uurimustööd kokku tosin aastat.

Raamatu esitlusel olid kohal ja võtsid sõna ka kõik Eesti mereajaloo uurimise elavad legendid: Eesti Meremuuseumi allveearheoloog ja teadur Vello Mäss, Käsmu meremuuseumi juht Aarne Vaik, mereajaloolane Mati Õun ja paljud teised. Oma isale soovis tähtteose puhul õnne ka poeg Erkki Peetsalu, kelle tööks on ajakirja National Geographic Eesti väljaandmine. Autor tänas suure töö ära tegemisel aidanud kolleege, keda jagus üle Eesti.

Raamat, mil nummerdatud lehekülgi 878 ning kaalu 1,6 kilogrammi, peidab eneses üle 80 majaka sünnilegendi, hulgaliselt inimsaatusi, sadu fotosid ja kümneid maa- ning merekaarte. Tegu pole pelgalt majakaehituse lugudega, vaid tihedalt inimsaatustega läbipõimitud tekkelugusid, milles mängivad oma osa nii legendid, dokumendid kui kaasaegsed kirjeldused. Seetõttu erineb raamat kõigist varem tuletornide kohta kirjutatud raamatutest.

«Merekultuurilugu. Eesti randade tuletornidest.» pole teose autorile Peeter Peetsalule esimene raamat ja ka mitte esimene tuletorniraamat, kuid kahtlemata tema mahukaim teos, mida ta kirjutas 12 aastat ja mille lehekülgedel on Eesti tuletornide lood läbi inimeste.

Peeter Petsalu on sündinud ja kasvanud rannapoisina Pärnus, käinud juba lapsepõlves rannal kalurite tööd vaatamas ning jäänud alatiseks seotuks merega ja merekultuuriga. Hariduselt on Peetsalu filoloog ja ta on tegelenud pikemat aega merekultuurilise mälu uurimisega. Lisaks on ta kirjutanud varem kaks mereloolist raamatut: «Eesti majakamaailm. The World of Estonian Lighthouses» 2006ndal ja «Heitlike aegade tuules» 2008ndal aastal.

Raamatu andis välja kirjastus Menu. Ka kirjastusele oli raamat seni kõige paksem ja suurem teos, ning ilmselt on raamat seda mitte ainult kaalult, vaid ka oma kaalukuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles