Euroakadeemia: riik eelistab avalik-õiguslikke ülikoole

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroakadeemia.
Euroakadeemia. Foto: www.eurouniv.ee

Euroakadeemia rektori Jüri Martini sõnul on avalik-õiguslikel kõrgkoolidel eraülikoolide ees riigi silmis eelis, mida need ka ära kasutavad.


«Avalik-õiguslikud ülikoolid ei pea tingimata nö turgu solkima. Haridusmissioon on kõigil ühine, ainult, et avalik-õiguslikel on eelis riigi silmis ja nad kasutavad seda, kuigi ilmselt ei vastuta sellisel moel nagu eraülikoolid,» ütles Martin Postimees.ee'le.

Tema sõnul peab inimesele jääma valikuvabadus. «Seetõttu ei pea kõiki eraülikoole kohe ära kaotama. Keegi ei ole siiani tõestanud, et eraviisilise hariduse andmise võimaluse seadustamine on olnud kriitiline viga,» märkis Martin.

Tema sõnul kehtivad kõrgharidusmaastikul sarnased reeglid kui muidu äris - mistahes äriühing ei ole suurem asi, kui ta kasumit ei teeni. «Ja kui tulu on võrdne kuluga, või viimane on suurem kui esimene, siis ei ole asjal enam mõtet, vaatamata üllale eesmärgile.»

Rääkides haridusasutuste liitumistest, tõi ta välja, et erineva juriidilise staatusega ülikoolide pidajad ei saa ilma teatud skeemideta ühineda, sest seadus seda ei luba.

Samuti võivad erinevate koolide omanikel olla oma ärihuvid ja need võivad olla erinevad. «Need ei pruugi sugugi kooskõlas olla, ei ole õiget «keemiat».»

Eraülikooli majandamine ei ole Martini sõnul kerge, kuid suhtumine üliõpilastesse peab olema võimalikult inimsõbralik. «See ei pea tähendama hinnaalandust õppes.»

Martini sõnul tema juhitav ülikool hetkel ühinemisläbirääkimisi kellegagi ei kavanda ning seal käib hetkel üleminekuhindamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles