Põhja-Korea rannikul läks põhja allveetõrjelaev

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un hoiab laskeõppustel silma peal.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un hoiab laskeõppustel silma peal. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea idarannikul läks oktoobris põhja allveetõrjelaev, Põhja- ja Lõuna-Korea meedia teatel oli hukkunuid, kuid nende täpne arv on teadmata.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA ei täpsustanud juhtunud ega avaldanud õnnetuse põhjuseid, märkides laupäevases artiklis vaid, et laev läks põhja «teenistusülesannete täitmisel».

Põhja-Korea avaldab haruharva infot sõjaväes aset leidnud õnnetuste kohta. Põhiosa KCNA uudisest oli pühendatud riigi juhi Kim Jong-uni hiljutisele külaskäigule «langenud sõdurite kalmistule». Riigimeedias avaldatud fotodel oli näha suur hulk hauakive sõdurite fotode ja 13. oktoobri kuupäevaga.

Tundmatuks jääda soovinud Lõuna-Korea militaarallikas ütles usutluses ajalehele Chosun Ilbo, et laev ehitati 1960. aastatel ning et õnnetuse üks põhjus võis olla aluse vanus. Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas viitega tundmatuks jääda soovinud allikale, et õnnetus leidis aset Wonsani lähistel.

Mõlemad Koread nõudlevad endale merealasid omavahelise läänepoolse merepiiri ümbruses, mida peetakse kõige tõenäolisemaks võimaliku tulevase kokkupõrke toimumiskohaks.

Põhja-Korea on vaidlustanud piiri, mille USA juhitud ÜRO väejuhatus tõmbas pärast Korea sõda (1950-1953) ühepoolselt Põhja-Korea ranniku lähedale. Alates 1999. aastast Koreade merejõudude vahel toimunud piirkonnas mitu kokkupõrget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles