Riik peidab omavalitsuste probleemide osas pea liiva alla

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž Katri Karing

Omavalitsusreform tammub kohapeal riigijuhtide tegevusetuse tõttu, leitakse riigikontrolli aastaaruandes.

«Veel üks aasta on möödunud isevooluteed kulgevas (taand)arengus,» kirjutavad riigikontrolli töötajad. «Riik, kes ainsana saaks selle protsessi juhtimiseks põhimõttelisi muudatusi teha ja peakski seda tegema, peidab pea liiva alla ja hoidub omavalitsusprobleemidega tegelemast.»

Riigikontroll juhib tähelepanu, et regionaalministri 2013. valminud «Eesti regionaalarengu strateegias aastani 2020» räägitakse küll sellest, et inimese käivad tööle teistesse omavalitsustesse, kuid ei puudutata vajadust muuta omavalitsuskorraldust.

Kuigi pärast 2013. aasta volikogu valimisi on Eestis 226 omavalitsuse asemel 215, siis pikemas perspektiivis see omavalitsusi vaevavatele probleemidele lahendust ei too.

Omavalitsustelt, mille elanike arv erineb üksteisest üle 4200 korra ja tulud üle 4500 korra, on põhjendamatu oodata, et nad saaksid hakkama samade asjadega ja teeksid seda ühtmoodi hästi.

Riigikontroll osundab ohule, etregionaalministri reformikava tegeleb küll vajadusega vähendada omavalitsuste hulka Eestis, aga ei tegele piisavalt sellega, et panna paika ülesannete jaotus riigi ja omavalitsuse vahel.

Näiteks kiputakse omavalitsusi suuruselt võrdsustama, aga ei panda tähele, et see võib takistada võimekamate omavalitsuste arengut.

Riigikontroll jõudis järeldusele, et kui tõmbekeskuste reform õnnestub, jääb Eestisse siiski omavalitsusi, kus inimesed paiknevad väga hõredalt ja suurel maa-alal.

Seetõttu oleks mõistlik kaaluda, kas on põhjendatud, et kõik kohalikud omavalitsused peavad täitma samu ülesandeid.

«Omavalitsustelt, mille elanike arv erineb üksteisest üle 4200 korra ja tulud üle 4500 korra, on põhjendamatu oodata, et nad saaksid hakkama samade asjadega ja teeksid seda ühtmoodi hästi,» kirjutatakse aastaraportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles