Sotside volikogu: Sirbi ümber toimuv ohustab Eesti väärtusi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirbi toimetus.
Sirbi toimetus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) volikogu võttis täna Pärnus vastu avalduse, milles nimetas kultuurilehe Sirp ümber toimuvat Eesti väärtuste ohustamiseks.

«Tänane valitsus ohustab väärtusi, milleks Eesti riik loodi ja mille kaitsmiseks me oma riikliku iseseisvuse taastasime,» seisab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu avalduses.
 
Sotsiaaldemokraadid näevad Sirbi toimetuse väljavahetamise viisis valitsuserakondade järjekordset sammu haritlaskonna kriitilise mõtte suukorvistamiseks. Erakond rõhutas, et tegemist on laiema tendentsiga, mille ühisnimetajaks on riigivõimu püüd allutada avalik mõttevahetus oma poliitilisele kontrollile ja piirata sõltumatute institutsioonide mõjukust.
 
«Lisaks Sirbi ülevõtmisele kuuluvad sellesse jadasse Riigikontrolli seisukohtade naeruvääristamine, katsed allutada avalik-õiguslik ringhääling valitsuspoliitikute kontrollile, Rahvakogu marginaliseerimine ja tema tahte sihiteadlik eiramine ning ajakirjandusele, kodanikuühiskonnale ja parlamendiopositsioonile korralduste jagamine peaministri kõnetoolist,» on kirjas avalduses.
 
Sotsid märkisid, et just haritlaste ja loomeinimeste ühiskonnakriitiline mõte tegi 25 aastat tagasi võimalikuks suveräänsusdeklaratsiooni vastuvõtmise ja käivitas Eesti iseseisvuse taastamisele viinud rahvaliikumised. Võim, mis ahistab kodanikuühiskonda, sõltumatuid institutsioone ja haritlaskonda, viib meid tagasi sellise ühiskonna suunas, millest me end toona vabaks võitlesime,» ütles Marju Lauristin erakonna volikogul avalduse arutelul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles