Ansip tänas Afganistanis teenivaid sõdureid

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani lipp Kandahari sõjaväebaasis.
Afganistani lipp Kandahari sõjaväebaasis. Foto: Evelyn Kaldoja

Peaminister tutvus Eesti kontingendiga Camp Bastionis ja tänas Afganistani missioonil teenivaid sõdureid, et nad oma tegevusega kodumaa turvalisust tagavad.

Peaminister Andrus Ansip külastas täna Helmandi provintsi pealinna Lashkar Gah lähedal asuvat Camp Bastioni sõjaväebaasi, et lähemalt tutvuda Eesti kontingendiga ning tänada Eesti sõdureid panuse eest julgeoleku tagamisel sõjaliselt kõige aktiivsemas provintsis.

«Abistades teisi, aitate te kaitsta Eesti Vabariiki. Kuigi teenistus Afganistanis on raske, on lihtsam lahendada probleeme seal kus nad tekivad ja mitte lasta neil levida regioonist väljapoole,» rõhtuas peaminister. «Kas te tunnistate seda või mitte, kuid iga ühes teis on Eesti patrioot. Võttes enda kanda Eesti liitlaskohustuste täitmise on teie panust Eesti riigi julgeolekusse raske alahinnata,» lisas ta. «Tänan, et te olete enda kanda võtnud Eesti julgeolekukohustuste täitmise ja soovin teile head sõduriõnne,» üles ta.

Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Kajari Klettenberg tutvustas peaministrile lähemalt kontingendi missioonipiirkonda, üksuste tegevust, koosseisu ja varustust. Camp Bastionis toimub praegu Eesti kontingentide vahetus ning kohapeal viibib ligi 300 sõdurit.

Klettenbergi sõnul on operatsioonialal jätkuvalt kõige suuremaks ohuks isetehtud lõhkeseadeldised. «Improviseeritud lõhkeseadeldised on koalitsioonivägede põhiprobleem, sest piiratud liikumisvabadus pärsib sõjaliste üksuste manööverdamise võimet,» ütles ta. Klettenbergi sõnul leitakse ja tehakse kahjutuks 2/3 lõuna provintsidesse paigaldatud lõhkeseadeldistest, 1/3 jääb kahjutuks tegemata.

Pärast kontingendiga tutvumist liikus peaminister Ansip treeningväljale, et jälgida uue kompanii treeningut isetehtud lõhkekehade avastamisel ja kahjutukstegemisel.

Eesti Afganistani missioonil osaleb 151 kaitseväelast, kellest suurima osa moodustab jalaväekompanii. Alates 2006. aastast tegutseb kompanii Helmandi provintsis ja kuulub Suurbritannia poolt juhitud Task Force Helmand koosseisu. Alates 2008. aasta maist on Afganistani jalaväekompanii toetuseks saadetud ka miinipildujarühm, kes aitab julgestada sõjaväebaasi.

Eesti kaitseväelased tegutsevad hetkel peamiselt Lashgar Gahst lääne pool asuvas Nad-e-Ali piirkonnas, kus nad mehitavad patrullbaasi Wahid. Eesti kaitseväelaste põhiülesandeks oma vastutusalas on tagada kohalikele elanikele liikumisvabadus, patrullida ja tagada julgeolekut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles