Keskerakond ei toeta omavalitsuste valimiseelsete mainekampaaniate keelamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuste kohalike valimiste eel korraldas reklaamikampaania Keskerakonna juhitav Tallinna linn.
Tänavuste kohalike valimiste eel korraldas reklaamikampaania Keskerakonna juhitav Tallinna linn. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon ei toeta reformierakondlase Valdo Randpere algatatud eelnõu, mis keelaks valimiste eel omavalitsuste mainekampaaniad.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson märkis põhiseaduskomisjonile saadetud kirjas, et uute piirangute seadustamisega tekitatakse probleeme juurde ning vähendatakse kohalike omavalitsuste õigust, võimet ja kohustusi iseseisvalt korraldada ja juhtida kohalikku elu.

«Kui vaadata võimuparteide initsiatiivil tehtuid otsuseid, kus vähendati kohalikule omavalitsusele laekuva tulumaksu osa, vähendati kohalike teede rahastust, kehtestati laenupiirang ja maamaksu vabastus ning kaotati müügi- ja paadimaks, siis on need otsused tekitanud väga palju probleeme kohaliku elu korraldamisel omavalitsustes,» lausus ta.

Tema sõnul tähendaks eelnõuga kehtestatav mainekampaaniate korraldamise keeld, et omavalitsus ei tohiks kolm kuud enne valimisi jagada pastakaid, kruuse ega muid meeneid, samuti seataks sellega küsimärgi alla kohalike infomaterjalide väljaandmine.

Ka pole eelnõu Simsoni hinnangul kooskõlas kehtiva seadusega, kuna keelab kolm kuud enne valimispäeva reklaamis või reklaamikampaanias kasutada või esitada üksikkandidaati, erakonda, valimisliitu või nende nimekirjas kandideerivat inimest. «Kohaliku omavalitsuse valimise seadus aga reguleerib, et kandidaatide registeerimiseks esitamine algab 60. päeval enne valimispäeva ja lõpeb valimispäevale eelneval 40. päeval. Kolm kuud enne valimispäeva ei ole seega teada, kes on kandidaat, kes mitte,» ütles ta.

Simson lisas, et kui koalitsioon soovib eelnõu toetada, peaksid reeglid kehtima kõigile võrdselt. Nii tuleks kampaaniakeeld tema sõnul kehtestada ka kõigile riigiasutustele, sihtasutustele, mittetulundusühingutele ja muudele ettevõtmistele, mida rahastakse riigieelarvest. Praegusel kujul Keskerakonna fraktsioon tema sõnul eelnõu ei toeta.

Põhiseaduskomisjoni liikmed ongi juba avaldanud arvamust, et poliitreklaami piirangud tuleks kehtestada ka riigi tasandil ning nii riigikogu kui Euroopa Parlamendi valimistel.

Komisjon on palunud eelnõu kohta arvamust kõigilt fraktsioonidelt, demokraatide ühenduselt, erakondade rahastamise järelevalve komisjonilt ja omavalitsusliitudelt.

Tänavuste kohalike valimiste eel algatatud eelnõuga soovis Randpere ära hoida olukordi, kus näiliselt omavalitsuse tegevust propageeriv reklaam on tegelikult suunatud kandidaatide tegevuse või isiku reklaamimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles