Klettenberg: edu Afganistanis toob kohalike poolehoid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani lipp Kandahari sõjaväebaasis.
Afganistani lipp Kandahari sõjaväebaasis. Foto: Evelyn Kaldoja

Afganistanis edu saavutamiseks on ülimalt oluline võita kohalike elanike poolehoid, toonitas Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Kajari Klettenberg.

««Hearts and minds» («südamed ja meeled»), need peame võitma,» ütles kolonelleitnant.

Eesti üksuse vastutusalal asuvate külade rahvuslik koosseis on erinev, seal on nii puštude, hasaarade, belutšide kui ka baraktzaide külasid. «Suhtumine ISAF-i ja seega ka meisse on külades erinev ning suhtumine ei sõltu külaelanike rahvusest,» märkis kontingendi ülem. Ta tõi esile, et üldiselt suhtutakse külades ISAF-i positiivselt.

Kohalike poolehoiu võitmiseks on ISAF-i eesmärgiks hoida kohalike elanike kaotused minimaalsena. «Tsiviilkahjude tekitamise suhtes on kord väga range,» sõnas kolonelleitnant Klettenberg. Nii näiteks ei kasuta Eesti üksus enam kaugtuld, et vältida ohvreid kohalike seas.

«Tsiviilisikute kaotused on eelmise aastaga võrreldes tugevas languses ning iga aset leidnud juhtumit arutatakse põhjalikult,» kinnitas ta.

Eesti üksuse üheks ülesandeks on oma vastutusalal korraldada kohalike elanike esindajate koosolekuid ehk šuurasid, seda nii külade kui piirkondade kaupa. Niinimetatud superšuuradest võtavad osa ka keskvõimu esindajad.

Kontingendi ülem märkis, et šuurad on peamine koht, kus kohalikele informatsiooni edastada. «Enamus informatsiooni liigutatakse läbi šuurade,» tõdes ta.

«Me püüame šuuradel veenda kohalikke, et ISAF toob turvalisust ja annab hiljem vastutuse kohalikele üle,» ütles kolonelleitnant Klettenberg. «Me püüame kohalikke veenda šuural, et Taliban ei ole see, kelle poole hoida.»

Kui kohalikud elanikud tulevad sellega kaasa, on provintsi ülesehitusmeeskonnal võimalik hakata tegelema piirkonna arendamisega - ehitada koole, haiglaid, remontida teid, rajada veevarustus ja elektrisüsteeme, märkis kontingendi ülem.

Samas toonitas Klettenberg, et kohalikele ei tohi jagada katteta lubadusi. «Kui oled lubanud julgeolekut ja lähed seejärel alalt välja, jäävad koostööd teinud inimesed Talibani meelevalda,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles