Tiido: Vene rahuvalvajad tuleks Gruusiast välja viia

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna Abhaasiasse saabunud Venemaa rahuvalvajad.
Täna Abhaasiasse saabunud Venemaa rahuvalvajad. Foto: ITAR/TASS

Riigi positsioone Euroopa Liidus tutvustanud välisministeeriumi asekantsleri Harri Tiido sõnul soovib Eesti, et Venemaa rahuvalvajad lahkuksid Gruusiast.

«Venemaa usaldusväärsus rahuvalvajana selles regioonis on praeguseks väga väikseks läinud,» selgitas välisministeeriumi asekantsler tänasel pressikonverentsil.

Tema sõnul on Eesti seisukohal, et sinna piirkonda on vaja nende riikide esindajad, kes ei ole konflikti vahetud osapooled. «Praegu loeme, et Venemaa on konflikti vahetu osaline,» lisas ta.

Eesti seisukoht on, et Euroopa Liit peaks olema aktiivne osaline uues rahuvalve formaadis.

Tiido sõnul leiab Eesti, et euroliit peaks Venemaalt nõudma Gruusia territoriaalse terviklikkuse austamist ning sõjalise agressiooni ja mereblokaadi lõpetamist.


Asekantsleri kinnitusel soovib Eesti, et euroliit tõstaks oma profiiti konflikti lahendamisel ning osaleks uutes läbirääkimistes Abhaasia ja Lõuna-Osseetia teemadel. «Venemaa tegevusest tulenevalt /läbirääkimiste -toim/ vana formaadi juurde pöördumine ei ole enam võimalik,» tõdes ta.


Ka NATOlt ootab Eesti jõulist ja selget seisukohavõttu. «NATO peaks tunnistama, et Venemaa on nüüdsest konflikti osapool ja et ta tegutseb väljaspool rahvusvahelist õigust,» kinnitas asekantsler.

Eesti soovib, et allianss kinnitaks veel kord oma toetust Gruusiale, selle suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Samuti peaks NATO Eesti hinnangul nõudma vaenutegevuse viivitamatut lõpetamist ja Vene vägede väljaviimist Gruusiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles