Plaanitav seadusemuudatus lubaks alkoholi ostvatel alaealistel pääseda väärteost

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Valitsus andis heakskiidu seaduseelnõule, mis tühistab sätte, et alaealine paneb alkoholi ostes toime väärteo.

Eelmise nädala lõpus valitsuselt rohelise tule saanud karistusseadustiku muutmise eelnõuga soovitakse tühistada praegu alkoholiseaduses olev säte, et alaealine paneb alkoholi ostes toime väärteo, mille eest saab teda karistada kuni 80-eurose trahviga.

Eelnõu seletuskirjas tuuakse põhjenduseks, et alkoholi ostes kahjustab noor iseenda huve ja selle eest pole teda vaja karistada.

«Riik peab tagama selle, et alkohol ei oleks alaealisele kättesaadav, mitte karistama alaealist, kellel siiski õnnestub seda osta. Alaealise stigmatiseerimist väärteokaristusega tuleb vältida,» seisab seletuskirjas.

Muudatus võimaldab kontrolloste teha

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Katrin Karolin tõi välja, et alkoholimüügi lubamine võimaldab vanemate loal noortega kontrolloste läbi viia, et müüjate tegevusel silma peal hoida. Seni polnud see võimalik, kuna nii tehes oleks matkitud kuritegu.

«See võimaldab tuvastada alaealistele alkoholimüügi keelu rikkujad ja neid karistada,» ütles Karolin. «Seeläbi väheneb müüjate motivatsioon alaealistele alkoholi müüa ja samuti kahaneb alkoholi kättesaadavus alaealistele.»

Ta lisas, et noortele jääb endiselt keelatuks alkoholi tarbimine ja omamine. «Paragrahvi kehtetuks tunnistamine ei tähenda seda, et alaealisel oleks lubatud alkoholi tarbida,» rõhutas ta.

Samuti jääb endiselt keelatuks alaealisele alkoholi müümine ning selle eest määratavad karistused karmistuvad – füüsilist isikut võib eelnõu kohaselt lisaks kuni 1200 euro suurusele rahatrahvile karistada ka kuni pooleaastase arestiga ning juriidilise isiku maksimaalne trahvisumma tõuseb 3200 eurolt 5000 euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles