Putin: me lihtsalt pidime aitama vennalikku riiki Ukrainat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil.
Vene president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin selgitas aastat kokkuvõtval pressikonverentsil, et Ukrainale osutatava soliidse abi taga on tõsiasi, et vennalik riik on finantsilises ja poliitilises mõistes keerulises olukorras.

«Ütlen ilma igasuguse irooniata, et me kasutame sageli mõistet vennalik riik, vennasrahvas. Ja täna me näeme, et Ukraina on keerulises olukorras ning seda nii majanduslikus, sotsiaalses kui ka poliitilises mõttes,» rääkis ta.

Vene riigipea sõnul on Ukraina sellises olukorras mitmete asjaolude ja põhjuste tõttu, situatsioon on objektiivne. «Kui me tõesti räägime, et tegemist on vennasrahvaga ja vennaliku maaga, siis peame tegutsema nagu lähisugulased ja toetama ukraina rahvast selles raskes olukorras.»

Putin rõhutas, et abi andmist ei dikteerinud olukord Iseseisvuse väljakul Kiievis ega Ukraina läbirääkimised Euroopa Liiduga.

Vene president ei nimetanud oma võimaliku mantlipärija nime, kuna tema sõnul pole praegu tarvidust seda teemat arutada.~Riigipealt küsiti, et keda ta võiks nimetata poliitikuks number kaks. Putini sõnul on riigis palju kogemustega poliitikuid.

«Meil on palju kogemustega poliitikuid, nende nimesid te teate kõik, näiteks kommunistide liider Gennadi Zjuganov. Siin pole midagi naljakat, tal on paljude asjade kohta oma arvamus, tema poolt hääletavad miljonid inimesed. Hästi teatakse ka Žirinovskit. Jah, ta on ebahariliku käitumisega ja andekas inimene, kuid tema poolt kostab palju õigeid ettepanekuid. Omal ajal kutsusin Moskvasse Sergei Mironovi. Temast sai poliitik kogu Venemaa ulatuses. Dmitri Medvedevil on tohutu kogemus,» rääkis ta.

Riigipea arvates tuleb linnapead nimetada ametisse üksnes vastavalt valimistulemustele. «See on inimestele kõige lähem tasand, seetõttu peavad need olema inimesed, keda rahvas teab isiklikult ja kelle juurde võib minna juttu rääkima. Vajalik on otsene suhtlus kodanike ja linnajuhtide vahel.»

Putin põhjendas riigiametnike kõrgeid palju turutingimustega. «Nii kõrgel valitsustasemel, riigituuma võtmekomiteedes, peavad töötama kõige kõrgema tasemega professionaalid, tööturult on selliseid inimesi väga keeruline võtta juhul, kui nad teenivad piisavalt palju.»

Riigipea täpsustusel käib jutt pangandus- ja energeetikasektoris töötavatest inimestest. «Kui me aga ei maksa kõrget palka selleks, et saada häid spetsialiste, maailmaklassiga eksperte, aga meil on vaja just niisuguseid inimesi, siis ei näe me töös tulemusi.»

Putini arvates on õige, et riigi põhiseaduse 20. aastapäeva puhul  vastu võetud amnestiaseadus ei puuduta massirahutuste organisaatoreid ja seega Bolotnaja väljaku sündmustega seotud inimesi.
Riigipea sõnul seisneb võimu vastutus selles, et mitte lubada seaduste jõhkrat rikkumist ning seetõttu võeti vastu otsus mitte lubada vabadusse inimesi, kelle sooritatud õigusrikkumised on seotud vägivallatsemisega ja ka neid, kes on sooritanud raske kuriteo, on ohtlikud ühiskonnale, sealhulgas massirahutuste korraldajaid.

Putin kinnitas täna, et opositsionäär Aleksei Navalnõi ei kujuta endas tõsist ohtu võimule. Tema isiku osas ei pidanud president Moskva meeri Sergei Sobjaniniga enne septembrikuiseid linnapeavalimisi nõu.

«Selle konkreetse nime üle tema (Sergei Sobjanin, PM) minuga nõu ei pidanud. Kui aga pealinna meer arutaks presidendiga poliitilisi küsimusi, siis oleks see minu arvates täiesti normaalne ja selles poleks midagi imelikku.»

Kui Navalnõi oleks ohtlik, siis poleks tal valimistel osaleda lubatud, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles