Ergma: venekeelsete elanike infovälja kaotus oli suur viga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu esimees Ene Ergma nimetas venekeelse elanikkonna teise infovälja laskmist Eesti poliitika üheks suurimaks möödalaskmiseks.

Ergma ütles Postimehele antud aastalõpuintervjuus, et vene keelt kõnelevatest valijatest räägitakse enne valimisi, aga tegelikult peaks nende kaasamiseks tööd tegema kogu aeg.

«Teatud määral on venekeelne elanikkond lastud teise infovälja. Üks infoväli on see, mis tuleb Venemaalt, sest nad vaatavad Vene televisiooni, mis on mõnikord ka palju huvitavam. Nad vaatavad seda pidevalt ja sealt tuleb nende info,» rääkis ta.

Samuti on kohe algusest peale tema hinnangul väga õigesti tegutsenud Keskerakond, kes on võtnud selle osa Eestist enda tiiva alla. «Müts maha Edgar Savisaare ees, kes on seda teinud ja tal on väga suur vene keelt rääkiva elanikkonna toetus. Saada neid inimesi teiste erakondade juurde on juba tunduvalt raskem,» nentis ta.

Teised erakonnad unustasid Ergma sõnul 1990. aastate tegutsemistuhinas venekeelsete inimeste inforuumi ära. «Me mõtlesime, et kõik kohe homme hakkavad rääkima eesti keelt. See inforuum kadus meie käest ära. Tühjus täidetakse kiiresti, ja see täidetigi ära Vene kanalite poolt,» ütles ta ja lisas, et inforuumi kaotus on tema meelest Eesti poliitika üks suuremaid möödalaskmisi.

Ergma hinnangul peavad erakonnad võtma venekeelsete elanike küsimust väga tõsiselt ja rääkimise asemel rohkem tegutsema. «Ma arvan, et kõigil parteidel peale Keskerakonna on suur-suur töö ära teha, aga sellest ei peaks kogu aeg rääkima, vaid tegemagi tööd, siis tuleb ka resultaat,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles