Jätkuvalt koomas Gezi ohver sai haiglas 15-aastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt suviselt Gezi pargi ohvrite mälestusürituselt.
Pilt suviselt Gezi pargi ohvrite mälestusürituselt. Foto: SCANPIX

Eile sai 15-aastaseks türgi nooruk Berkan Elvan, kes lebab juba üle poole aasta haiglavoodis, sest sai Gezi protestide ajal gaasikanistriga vastu pead ja langes koomasse. Ta ei olnud Istanbuli meeleavalduste osaleja, vaid lihtsalt teel leiba ostma.


Elvan on olnud koomas 204 päeva. Selle aja jooksul on talle tehtud neli operatsiooni ja ta on kaks korda üle saanud tõsistest südameprobleemidest.

Nooruki pere tähistas sünnipäeva süües kooki haiglas, kus ta oma elu eest võitleb. Samas teatasid Elvani lähedased, et lähevad Euroopa Inimõiguste kohtusse, sest Türgi pole viimase seitsme kuu jooksul suutnud korraldada korralikku siseriiklikku juurdlust.

«Ajukahjustus, mille ta sai pisargaasikanistri löögist, on liiga suur. Tema kopsud on kahjustunud pisargaasist ja selle ravi pole ikka veel lõppenud. Alates 16. juunist on tema süda kaks korda löömise lõpetanud. Aga Berkin võitleb. Ta ei ole alla andnud,» teatas perekond eile tehtud avalduses. «Me teame, et ta ärkab üles.»

«Samal ajal, kui Berkini sihtinud politseinikud on riigi kaitse all ja mingeid õiguslikke sanktsioone pole rakendatud, karistatakse ajakirjanikke, kes temast kirjutavad,» jätkus avaldus. «Berkin Elvani sihtis politsei. See ei ole saladus, mida saab hägustada.»

«Te võite tema pilte kasutada, me anname loa,» lubas perekond oma avalduses. Sellega viitasid nad asjaolule, et riiklikult on karistada saanud mitmed ajakirjanikud, kes on kasutanud oma artiklite juures Elvani täisnime ja fotosid – Türgi seadused ei luba kuritöö ohvrite täisnimega identifitseerimist.

«Riik, kes ei austa meie laste õigust elule ning kaitseb tapjaid ja palgamõrtsukaid, ei saa nõuda initsiaalide kasutamist või fotode udutamist,» lisas avaldus.

Perekonna avaldus viitas nimeliselt veel teistele meeleavaldustes hukkunutele ja ütles, et Berkin elab ja võitleb nende nimel.

Et perekond ei tahtnud häirida teisi patsiente, peeti haiglasünnipäev vaikselt ja loosungiteta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles