USA tühistas mereväeõppused Venemaaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Washingtonist teatati esimese konkreetse sammuna vastuseks relvakonfliktile Gruusias, et USA tühistab juba sel nädalal algama pidanud suured rahvusvahelised mereväeõppused Venemaaga.

 

Esialgu anonüümseks jääda soovinud ametnik tõdes, et puhkenud konflikti valguses ei peeta mitte mingil moel võimalikuks ühismanöövrite toimumisega praegusel ajal, vahendas AFP.

Jaapani merel reedel algama pidanud rahvusvahelistel mereväeõppustel FRUKUS pidid osalema USA ja Venemaa kõrval ka Prantsusmaa ja Suurbritannia sõjalaevad, samuti maismaaüksus Vladivostokis.

USA ametnikud on juba hoiatanud erinevate vastuste eest Venemaa «ebaproportsionaalsete» rünnakute vastu Gruusias.

«Venelased peavad lõpetama oma sõjalised operatsioonid,» nõudis riigisekretär Condoleezza Rice, täpsustamata siiski selgesõnaliselt võimalikke vastumeetmeid, kuid seda eilsetest lubadustest hoolimata siiski ei tehta.

«Ma võin kinnitada teile, et Venemaa rahvusvaheline maine ja roll rahvusvahelises kogukonnas on siin vägagi kaalul,» lisas ta intervjuus telekanalile ABC.

Teised ametnikud on muu hulgas tõstatanud küsimuse Moskva erinevatesse tähtsatesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse lõimumise pidurdamisest, pidades silmas nii Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) kui ka Majanduskoostöö ja -arengu Organisatsiooni (OECD). Kõne alla on tulnud ka riigi kuulumine rikaste tööstusriikide ühendusse G8.

«Venemaal on palju rohkem kaotada kui Nõukogude Liidul aastal 1968,» kinnitas üks ajakirjanikega vestelnud ametnik. «Venemaal on üks jalg rahvusvahelisse majandusse ja riikide kogukonda integreerumisel sees ja teine jalg mitte päris,» lisas ta, viidates president Dmitri Medvedevi ambitsioonikatele eesmärkidele poliitilistes ja majandusvaldkondades.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles