ÜRO ei suuda enam Süüria kodusõja ohvreid kokku lugeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlan palvetab oma lähedaste haual Idlibi Kafaroumeh' surnuaial.
Süürlan palvetab oma lähedaste haual Idlibi Kafaroumeh' surnuaial. Foto: SCANPIX

ÜRO inimõiguste komisjon on lõpetanud Süüria kodusõja ohvrite arvu statistika uuendamise ja teatas täna, et ei suuda enam infoallikaid kontrollida.


ÜRO inimõiguste ülemvoliniku esindaja Rupert Colville´i sõnul ei saa uusi andmeid avaldada, sest organisatsioonil puudub võimalus Süürias ise infot koguda ning ka teiste allikate andmeid ei saa kuidagi kinnitada.

Colville nentis, et Süüria ohvrite arvu kontrollimine on olnud kogu aeg äärmiselt keeruline. «See oli alati väga piirpealne selles mõttes, kuivõrd me suutsime tagada allikmaterjali andmete täpsuse. Mingil hetkel jõudsime me punkti, kus tundsime, et me ei ole selleks enam suutelised. Seega esialgu me andmete täiendamisega enam ei tegele,» kommenteeris ta.

Colville'i teatel on seni esitatud hukkunute koguhulk põhinenud kuuel erineval valitsusväliste organisatsioonide esitatud arvul. Aja jooksul andmete esitajate hulk vähenes – viimase aasta jooksul on infot jaganud kaks või kolm organisatsiooni ning ÜRO leidis, et see ei ole enam piisavalt usaldusväärne.

Colville'i sõnul ei saa ÜRO kinnitada ka kellegi teise andmeid, sealhulgas isegi mitte laialdaselt tsiteeritud Suurbritannias baseeruva Süüria inimõiguste vaatluskeskuse infot. Nende andmetel on 2011. aasta märtsist alates Süüria kodusõjas hukkunud üle 130 000 inimese.

ÜRO andmetel oli möödunud aasta juuli lõpuks Süürias elu kaotanud vähemalt 100 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles