Taliban lubab Afganistanis uuesti võimu haarata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabuli tänavakaubitsejad loodavad, et elu jätkub rahulikumalt.
Kabuli tänavakaubitsejad loodavad, et elu jätkub rahulikumalt. Foto: SCANPIX

Talibani Afganistani haru esindaja teatas, et taliibid on veendunud võidus NATO juhitavate koalitsioonivägede (ISAF) üle ning juba praegu kontrollivad hoopis nemad suurt osa riigi territooriumist.

BBC ajakirjaniku John Simpsoniga telefonis vestelnud Zabiullah Mujahed sõnul kardavad Afganistani kaugemates piirkondades viibivad välisväed oma baasidest lahkuda.
Afganistani ajalugu tõendab, et okupandid on seal alati kaotajaiks jäänud, kinnitas Mujahed.

«Me oleme veendunud, et nad saavad lüüa ka sel korral,» ütles ta. «Kaugetes  piirkondades kontrollivad kõike taliibid. Nad liiguvad ringi ja külad on nende kontrolli all. Välisväed kardavad neid nii väga, et ei saa oma baasidest välja tulla.»
Samas eitas Mujahed Talibani osalemist presidendivalimistel ja oma presidendikandidaatide esitamist.

Korrespondent Simpson kinnitas aga, et Talibani võimule naasmist on praeguses olukorras raske uskuda.

Samas oli lääneriikide jaoks ootamatu ka 1996. aastal toimunud võimuhaaramine ja kui presidendivalimised peaks võitma nõrk ning korrumpeerunud kandidaat, võib Talibani positsioon tõepoolest tugevneda.

Suurem osa ISAF-i vägedest lahkub Afganistanist käesoleva aasta jooksul ja lahingoperatsioonide läbiviimine antakse üle kohalikule armeele. Möödunud aasta detsembris hoiatas Briti armee juht Peter Wall, et Taliban võib pärast vägede lahkumist hõivata osa riigi territooriumist.

USA riiglik luureamet ennustas, et juhul kui Washingtonil Kabuliga mõningate USA vägede riiki jäämist tagavat kahepoolset lepet sõlmida ei õnnestu, langeb Afganistan kaosesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles