Simson: peibutuspartide probleem tuleb lahendada riigireformiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna aseesimees Kadri Simson
Keskerakonna aseesimees Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna aseesimees, riigikogu liige Kadri Simson ütles, et sarnaselt VIKile on ka Keskerakond otsinud lahendusi peibutuspartide probleemile ning on välja töötanud põhjaliku riigireformi eelnõu.

«Ka Keskerakond on peale kohalikke valimisi analüüsinud valimistulemusi ning püüdnud leida omapoolseid lahendusi probleemile, kus valija on andnud hääle ühele kandidaadile, aga volikogus asub tööle teine,» ütles Simson ja tõi esile, et kõige enam oli selliseid juhtumeid Tallinnas.

«Pealinnas kandideerisid näiteks 15 reformierakondlasest riigikogulast ja ministrit, kes kogusid üle 2/3 kõigist Reformierakonnale antud häältest. Sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideeris Tallinnas 10 riigikogulast, kes  tõid sotsidele üle poole kogutud häältest. Mitte ükski antud kandidaatidest Tallinna linnavolikogus tööle ei asunud. Ainus riigikogu liige, kes loobus riigikogu mandaadist ja asus tööle kohalikus volikogus, oli Aadu Must,» märkis Simson. Ka Keskerakonnast kandideeris Tallinna volikokku 10 parlamendisaadikut.

Kokku valiti üle Eesti valla- ja volikogudesse 60 riigikogu liiget.

«Andres Herkeli ettepanek käsitleb vaid ühte aspekti valimistel. Keskerakond omalt poolt algatab lähinädalatel riigikogus  põhjalikku riigireformi eelnõu, millest üks osa lahendab ka peibutuspartide probleemi,» ütles Simson, jättes siiski täpsustamata, mil viisil Keskerakond seda lahendada kavatseb.

Lisaks vajab Simsoni sõnul muutmist ka maavanemate kandideerimise küsimus. «Kohalikest valimistest võtavad alati osa maavanemad, olgugi, et seadus keelab maavanemal olla valla- või linnavolikogu liige. Huvide konflikt peitub olukorras, et valituks saamise korral maavanemad volikokku ei lähe, kuid hiljem teostavad samas omavalitsuses järelevalvet.»

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik esimees Andres Herkel esitas eelmisel nädalal riigikogus eelnõu valimisseaduse muutmiseks nii, et valimistel omandatud mandaat tühistab eelmise mandaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles