Ansip: Krossi kaasuse käsitluses on USAle liiga tehtud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Andrus Ansip leidis, et Eerik-Niiles Krossi USA viisakeelust ja riigisaladuse ligipääsu keelamisest kirjutades on ajakirjandus USAle liiga teinud.

Vastates valitsuse pressikonverentsil ajakirjaniku küsimusele, kuivõrd võtab Eerik-Niiles Krossi lahkumine kaitseministeeriumist maha pingeid Eesti ja USA vahel, imestas Ansip, kust need pinged üldse pärinevad.

«Ma leian, et selle kaasuse ajakirjanduslikus käsitluses on USAle liiga tehtud. Olen lugenud, et USA diplomaadid on nõutanud [kaitseminister Urmas] Reinsalult lubaduse, et Krossile ei antaks riigisaladuse ligipääsu. Ma ei tuleks iialgi selle peale, et mõnele oma kolleegile taolist ettepanekut teha, et ärgu andku oma kodanikule oma riigi saladusele ligipääsu. Ükski diplomaat seda ei tee, ma olen päris kindel, et ameeriklased millegi taolisega esinenud ei ole,» väitis peaminister.

Mis puudutab NATO saladusele ligipääsu, siis poleks Ansipi sõnul midagi tavatut selles, kui mõnel ametkonnal oleks infot mõne teise riigi kodaniku kohta, mis välistaks NATO saladusele ligipääsu, et see ametiasutus annaks sellest oma partnerasutusele teada.

«Mis puudutab riiki mittelubamist või viisakeeldu, siis taolisi otsuseid riigid ei kommenteeri. Millel otsused põhinevad, avalikkus tavaliselt teada ei saa. Vahel võib info olla eriteenistuslike vahendistega saavutatud, loomulikult ei avalikustata selliseid detaile,» selgitas Ansip.

«Kui sissesõidukeelu kehtestanud riik ka informeeriks neist põhjustest vastava riigi ministrit, ei ole neil isikutel mingit õigust seda kommenteerida.»

«Nii et need küsimused ei saa konkreetset vastust,» ütles Ansip, ent soovis sel teemal edasi filosofeerida ning rõhutas, et riigisaladuse luba ei tähenda, et loa omanik pääseb ligi kõigile riigisaladustele. «Loa väljaandmine on suhteliselt formaalne  protseduur, aga see ei tähenda, et isik pääseb seejäre ligi kogu infole. Saladuse ligipääsu saab teatud asutus vastavalt vajadusele. Ei maksa seda üle müstifitseerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles