Tarand: ajakirjandus tegi Arto Aasa ebakompetentsuse avalikkusele kättesaadavaks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand vastas Postimehele saadetud videopöördumises Arto Aasa poolt online-väitluses tehtud väljaütlemistele ning nimetas Aasa ebakompetentseks.

«Panna Tartu Ülikooli õppejõud vaidlema Arto Aasaga on sama tulutu ja nõme ettevõtmine, kui panna Vitali Klitško minuga poksima. Tulemused on ette määratud. Siiski tuleb Postimeest ka tänada, sest formaalsest võttes peaks riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni juht mingeid teadmisi Euroopast omama. Veelkord suur tänu ajakirjandusele, et Arto Aasa totaalse ebakompetentsuse ja ignorantse suhtumise laiale avalikkusele kättesaadavaks tegi,» ütles Tarand.

Teisipäeval toimus online-väitlus Euroopa Liidu asjade komisjoni juhi Arto Aasa ja dotsent Viljar Veebeli vahel. Väitluse ristküsitluse osas küsis Veebel Aasalt: «Kas Teie arvates on valijad EP valimiste eel piisavalt teadlikud Euroopa Parlamendi piiratud pädevustest, või pigem lähevad valimistele siiras usus, et Euroopa Parlament omab samasuguseid pädevusi kui näiteks riigikogu, ehk algatab ja võtab vastu seadusandlust, moodustab valitsuse ning teostab aktiivset täitevvõimu järelevalvet?»

Aas: Tarandist pole viie aasta jooksul midagi kuulda olnud

Aas vastas: «Europarlamendil ongi palju sarnaseid pädevusi nagu riigikogul. Aga mõistagi saab inimeste teadlikkus EP rollist alati olla suurem. Möönan, et EP valimised on tihti protestivalimised koduriigi majandusliku olukorra või valitsuse vastu. See ei peaks nii olema. Väga oluline roll EP töö selgitamisel peaks olema europarlamendi saadikutel. Kahjuks pole eelmisel korral supermandaadi saanud Indrek Tarandi tegemistest Euroopas viie aasta jooksul midagi kuulda olnud.»

Tarandi sõnul ei mõista Aas erinevust Euroopa Parlamendi ja rahvusparlamendi vahel. «Inimene, kelle karjäär on peamiselt peaministri portfellikandjana kulgenud, ei peagi keerulisemaid asju teadma. Kuid olgem ausad, Euroopa Liidu komisjoni juht seda endale lubada ei või.»

Tarand: Aas ei vastanud mu kirjale

«Läinud aastal külastas ta Euroopa Parlamenti eesmärgiga midagi teada saada. Sestap tundub eriti kummaline tema väide, et supermandaadi saanud Indrek Tarandist pole viie aasta jooksul midagi kuulda olnud. Ma meenutaksin siinkohal, et täpselt aasta tagasi saatsin Arto Aasale kirja, mis käsitleb eurosaadikute maksustamist Eesti Vabariigi kasuks. See kiri on tänaseni tema poolt vastuseta. Võimalik, et lisaks kuulmisraskustele on ka lugemise ja kirjutamisega probleeme. Kirjadele vastamata jätmine ei tekita usaldust poliitikuks olla soovija suhtes.»

VaataTarandi täispikka videopöördumist siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles