Patendivolinik: kaubamärk takistab Ühtse Eesti nimelise partei loomist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Patendivolinik Kalev Käosaar ütles, et kuna kaubamärk Ühtne Eesti on registreeritud NO99 nimele ning teater ei luba seda kellelgi teisel kasutada, ei tohi uue erakonna moodustajad luua ka samanimelist parteid.

Käosaar ütles Postimehele, et Ühtse Eesti kaubamärgi registreering klassis 41, kuhu kuuluvad näiteks väljaõpe ning spordi- ja kultuurialane tegevus, takistab tema hinnangul samanimelise partei moodustamist. Kuigi kaupade ja teenuste loetelus pole parteisid otsesõnu nimetatud, peaks erakonna tegevus kuuluma tema sõnul just sellesse klassi.

«See kaubamärk takistab minu isiklikul hinnangul uuele erakonnale sellise nime panekut nagu Ühtne Eesti. See ongi kaubamärgi registreerimise mõte,» lausus ta.

Kaubamärgiseadus näeb ette, et kaubamärgi omanik võib selle kasutamise keelata kolmandatel inimestel äritegevuses. Käosaare hinnangul ei tähenda see siiski, et teatril poleks õigust Ühtse Eesti nime kandvale erakonnale takistusi seada. «Teatril NO99 on täiesti võimalik pöörduda enda õiguste kaitseks kohtusse. Muid meetmeid, millega oma õigusi kaitsta, ei ole,» ütles ta.

Teater NO99 esitas Ühtse Eesti kaubamärgi registreerimiseks patendiametile taotluse 2010. aastal vahetult pärast Rocca al Mare suurhallis lavale toodud «Ühtse Eesti suurkogu». Kaubamärk kuulub teatrile kuni aastani 2022.

Kaubamärk on registreeritud kolmes klassis, mis kannavad numbrit 16, 25 ja 41 ning hõlmavad muu hulgas trükiseid, fotosid, brošüüre, lippe ja plakateid, rõivaid, peakatteid ja jalatseid ning spordi- ja kultuurialast tegevust, meelelahutust, haridust ja väljaõpet.

Samades klassides, millele lisandub ärijuhtimist, kontoriteenuseid ja reklaami hõlmav 35. klass, on oma kaubamärgi registreerinud ka näiteks Keskerakond, Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit. Kunagise Rahvaliidu kaubamärk on registreeritud ainult 35. klassis, Isamaaliidu oma aga üksnes klassis 41.

Mullu suvel Reformierakonnast välja heidetud ja uut parteid looma asunud eurosaadik Kristiina Ojuland teatas eile õhtul, et 27 inimese osalusel toimunud erakonna asutamiskoosolekul valiti moodustatava partei nimeks Ühtne Eesti. NO99 teatas täna, et ei anna loodavale parteile luba teatrile kuuluvat Ühtse Eesti kaubamärki kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles