ESTCube'i eestvedaja saab presidendilt ordeni

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart tegutseb koos kolleegidega selle nimel, et väga tugeva teaduspoolega 200-aastasest observatooriumist saaks aktiivne kosmosekeskus.
Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart tegutseb koos kolleegidega selle nimel, et väga tugeva teaduspoolega 200-aastasest observatooriumist saaks aktiivne kosmosekeskus. Foto: Margus Ansu

President tunnustab sel aastal Valgetähe teenetemärgiga 12 andekat Eesti teadlast, nende hulgas on ESTCube projekti üks eestvedajaid Anu Reinart, ajakirja Eesti Loodus peatoimetaja Toomas Kukk ning psühholoog Mare Pork.

Tunnustuse pälvinud andekate teadlaste seas on Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi direktor, teaduskeskuse Ahhaa idee üks algatajaid ja asutajaid, professor Jaak Kikas; Tartu Observatooriumi direktor, teaduse populariseerija ja tudengisatelliidi ESTCube projekti üks eestvedaja Anu Reinart; Tartu Ülikooli polümeersete materjalide tehnoloogia professor Alvo Aabloo, MTÜ Robootika tegevuse algata ja koordineerija, kes on edendanud Eesti osalust Euroopa Tuumauuringute Keskuses; Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor, põllumajandusteadlane ja sordiaretaja Mati Koppel; Tallinna Tehnikaülikooli Geenitehnoloogia Instituudi genoomika ja proteoomika professor Peep Palumaa, kelle uurimisvaldkondadeks on biokeemia, biotehnoloogia ning struktuurne ja meditsiiniline metalloproteoomika ja kes valiti esimese Eestis töötava teadlasena 1500 tipploodusteadlast koondava organisatsiooni EMBO (The European Molecular Biology Org) eluaegseks liikmeks.

Samuti saavad tänavu teenetemärgi mereteadlane ja matemaatik, Tallinna Tehnikaülikooli Küberneetika Instituudi lainetuse dünaamika laboratooriumi juhataja, akadeemik Tarmo Soomere, kelle labor on tõusnud rannikutehnika uuringutes maailma tippu. Aga ka ajaloolane ja etnoloog, maa-arhitektuuri uurija, mitmete raamatute autor, Eesti Vabaõhumuuseumi teadusdirektor Heiki Pärdi; folklorist, Eesti pärimuse, pühapaikade ja rahvameditsiini uurija Marju Kõivupuu; keeleteadlane, Tallinna Ülikooli rakenduslingvistika professor Krista Kerge; filoloogiadoktor Silvi Vare, kes on koostanud kaheköitelise sõnaraamatu «Eesti keele sõnapered»;  botaanik, meie üks paremaid taimetundjaid, Teaduste Akadeemia looduskaitse komisjoni liige ja ajakirja Eesti Loodus peatoimetaja Toomas Kukk; psühholoog, juhtimiskonsultant, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Mare Pork.

Riigi teenetemärgi saavad veel Pärnu Muuseumi direktor, ajaloolane Aldur Vunk; Eesti Ringhäälingumuuseumi ekspositsiooni üks loojatest, insener Mati Tähemaa, kes on ringhäälingu vallas töötanud üle 50 aasta; EAS-i kosmoseüksuse looja ja Eesti tudengisatelliidi projekti toetaja Madis Võõras; meremeeste väljaõppe ja meresõiduohutuse korraldaja Ants Ärsis.

Arstid ja sotsiaalelu edendajad

Eesti tunnustab oma arste ja sotsiaalelu edendajaid. Punase Risti teenetemärgi saavad neeruasenduse ja -siirdamise arendaja, kirurg Aleksander Lõhmus Tartu Ülikooli Kliinikumi kirurgiakliiniku uroloogia ja neerusiirdamise osakonnast; arstiteaduse edendaja, Tartu Ülikooli kauaaegne anatoomiaprofessor, eestikeelse õpiku «Inimese anatoomia» koostaja, emeriitprofessor Arne Lepp; androloog ja arstiteadlane Margus Punab Tartu Ülikooli Kliinikumist; staažikas lastekirurg Mari Majass Tallinna Lastehaiglast; alkoholi- ja narkosõltlaste rehabilitatsiooniks loodud MTÜ Lootuse Küla asutaja ja eestvedaja Märt Vähi; vanemliku hoolitsuseta laste abistaja Maie Salum; sotsiaalelu edendaja, Hiiumaa Puuetega Inimeste Koja ja Eesti Kasuperede Liidu pikaaegne juht Malle Kobin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles