Sotši olümpiamängudel osaleb Euroopa 19 riigijuhti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpia.
Sotši olümpia. Foto: SCANPIX

Vastuseks Anvar Samosti algatatud petitsioonile peaminister Andrus Ansipi Sotši olümpiamängudele minemise vastu märkis peaministri büroo juht Liina Kersna, et Sotši olümpiamängudel osaleb VIPina Euroopast kokku 19 riigijuhti.

«Sotši olümpiamänge ei lähe vaatama Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, Viviane Reding, Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaite, Donald Tusk, Frederik Reinfeldt. See pole juhus. Need riigijuhid ei taha toetada režiimi, mille ideaaliks on Nõukogude Liit,» kirjutas Samost petitsiooni põhjenduses.

Liina Kersna sõnul pole korrektne väita, et mängudel mitte osalevad riigipead seda boikoteerivad. «Angela Merkel, keda mainitakse ka Samosti petitsioonis, ei saa tervislikel põhjustel praegu reisida. Liidukantsleri kontorist kinnitati, et Merkel kindlasti ei boikoteeri olümpiat. Ta ei ole ka varem ühelgi olümpial käinud,» ütles Liina Kersna Postimehele.

«Sama lugu on Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldtiga, kes ei ole kunagi ühelgi olümpial varem käinud ja ei plaani ka seekord minna. Küll aga lähevad Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia. Ka Suurbritannia peaminister David Cameron ei boikoteeri, tal on lihtsalt muud plaanid, aga Suurbritanniast läheb mänge vaatama kokku seitse ministrit,» märkis Kersna.

«Olgu öeldud, et ka Belgia valitsus ei boikoteeri olümpiamänge, kuigi nende valitsusest ei osale kedagi. Belgia ei ole lihtsalt eriline talispordi riik,» lisas peaministri büroo juht.

Peaministri büroo andmetel osalevad Sotši olümpiamängudel VIPidena Hollandi kuningas Willem-Alexander ja kuninganna Máxima, samuti peaminister Mark Rutte; Soomest nii president Sauli Niinistö kui peaminister Jyrki Katainen, Kreeka president Karolos Papoulias, Norra kuningas Harald V ja peaminister Erna Solberg, Ungari president János Áder; Austria liidukantsler Werner Faymann, Sloveenia president Borut Pahor, Horvaatia president Ivo Josipović, Tšehhi president Miloš Zeman, Läti president Andris Bērziņš, Leedu peaminister Algirdas Butkevičius, Taani kroonprints Frederik, Itaalia peaminister Enrico Letta, Jaapani peaminister Shinzō Abe, Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan, Rumeenia peaminister Victor Ponta, samuti ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Petitsioonile «Aitame Andrus Ansipil otsuse teha!» on praeguseks oma hääle andnud 928 inimest. Täna õhtul teatas Stenbocki maja ootamatult oma Facebooki lehel, et peaminister Andrus Ansip sõidab Sotši siiski valitsusjuhina, mitte eraisikuna, nagu oli spekuleeritud varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles