Lennukirike võib nurjata Estcoy-17 puhkusele pääsemise

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased siirdumas Afganistani lennukile.
Kaitseväelased siirdumas Afganistani lennukile. Foto: www.mil.ee

Eesti jalaväekompanii Estocoy-17 ei pääse Afganistanist Eestisse puhkusele, sest neid transportima pidanud lennuk tegi Türgis hädamaandumise. Kaitseväe kinnitusel tegeletakse aktiivselt asenduslennuki leidmisega, et üksusele ette nähtud 10-päevane puhkus ära ei jääks.

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem Ingrid Mühling kinnitas, et lennuk, mis pidi Afganistanist Inglismaale toimetama Estcoy-17 kaitseväelased, maandus tõepoolest tehnilise rikke tõttu Türgis.

«Kaitsevägi tegeleb koostöös meie Ühendkuningriigi liitlastega aktiivselt asenduslennuki leidmisega. Eeldatavalt võtab asenduslennuki leidmine aega mõned päevad, kuna uue lennuki tellimine tähendab ka vajalike lennulubade taotlemist. Praegu on kõige olulisem Estcoy-17 võimalikult kiiresti puhkusele tuua,» ütles Mühling.

Samuti arutab kaitsevägi liitlastega võimalusi, et Estcoy-17 liikmete puhkusi saaks vastavalt kaotatud päevadele pikendada.

«Kaitseväe eesmärgiks on, et Estcoy-17 saaks puhata sama palju kui varasemadki üksused. See omakorda sõltub eeskätt tagasilennuks uue lennuki leidmisest. Kõikidest seda puudutavatest otsustest antakse koheselt kaitseväelastele ka teada.»

Meeste puhkusele toomiseks on peab kaitsevägi läbirääkimisi ka eralennufirmadega, kes saaks pakkuda tsarterlende.

Eesti kaitseväe Afganistani teabeohvitser Hannes Võrno ütles Postimehele, et eestlaste väljalend Camp Bastionist on praegu kõrgeima prioriteediga.

«Hetkel on antud kinnitus selle kohta, et ESTCOY-17 väljalend Camp Bastionist on kõrgema prioriteediga. Meestega on kõik hästi. Oleme oma baasis ning elu ja olmetingimused on kindlasti paremad, kui olukorras, kui peaks kojulendu ootama seljakottide otsas kusagil Afganistani ja Eesti vahel.»

Pidid saabuma esmaspäeval

Eesti jalaväekompanii pidi alustama Afganistanist kodumaale lendu pühapäeva öösel vastu esmaspäeva kell 3.15 ja maanduma Tallinna lennuväljal eile.

Jalaväelaste lähedaste sõnul teatati varustuse kokku pakkinud meestele aga, et neid transportima pidanud lennukit tabas Türgis tehniline rike ja lennuk tegi hädamaandumise. Kuna lennuki remont venib, saadeti võitlejad tagasi baasi ja varustus pakiti lahti.

«Ega poisid ei tea ise ka, mis lahti on. Ühtki asenduslennukit neile anda ei ole. Poisid pakkisid oma asjad uuesti lahti ja tõenäoliselt seda sõitu üldse ei toimugi, puhkus jääb lihtsalt ära,» kirjeldas ühe jalaväelase lähisugulane. «Kõik on väga nördinud.»

Rahvusvaheliste kokkulepete tõttu on üksuste puhkuste ajad pikalt ette planeeritud ja neid on väga keeruline asendada. Eesti kaitseväelastel on puhkustega olnud probleeme ka varasematel aastatel, samuti sobivate lennureiside puudumise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles