Ansip: trendi jätkudes on Ida-Virumaal loota head tulevikku

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu ees, et Ida-Virumaal on statistilised näitajad paranenud kiiremini kui Eestis tervikuna ja kui trend jätkub, on maakonnal loota head tulevikku.

Ansip ütles riigikogu infotunnis, et sel aastal lõppevast Ida-Virumaa tegevuskavast on olnud maakonnale kasu. Tema sõnul on näiteks SKT kasv elaniku kohta olnud Ida-Virumaal Eesti üks kiiremaid. «See on täiesti loomulik, et seal, kus on probleeme olnud, seal ka kriisist väljumine on suurema efektiga olnud, aga siiski Ida-Virumaal SKT kasv elaniku kohta, võrreldes 2005. aastaga, on Järva ja Jõgeva maakonna järel kolmandal kohal Eestis. SKT elaniku kohta on Ida-Virumaal neljandal kohal Eestis,» rääkis ta.

Ansip märkis, et Eesti keskmisega võrreldes oli SKT elaniku kohta 2005. aastal Ida-Virumaal 60,7 protsenti ja 2012. aastal 71,7 protsenti. «Selle näitaja järgi Ida-Virumaa tõusis 2005. aastaga võrreldes kaheksandalt kohalt Eesti maakondade hulgas neljandale kohale. Minu meelest ka päris hea trend. Kui see nii jätkub, siis Ida-Virumaal on loota head tulevikku,» ütles ta.

Samas tuleb maakonnale pöörata Ansipi hinnangul ka edaspidi suuremat tähelepanu, sest Ida-Virumaa on siiski mõne parameetri järgi erilises staatuses. Ta märkis, et kui keskmiselt elab Eestis linnades 68 protsenti elanikest, siis Ida-Virumaal koguni 89 protsenti. «See omaaegne tööstuse mittesidumine klastritesse teiste Eesti tööstustega on Ida-Virumaale jälgi jätnud, nendest ei ole võimalik väga kiiresti üle saada,» lausus ta.

Praeguseks on Ida-Virumaa ja maakonna tööstus muutunud tema sõnul Eesti tööstuse orgaaniliseks osaks ning ka riik on teinud nii energeetikasse, põlevkivi kaevandamisse, kui tööstusparkide arendamisse suuri investeeringuid. «Ida-Virumaa tööstus on viimastel aastatel päris hästi arenenud, aga see ei tähenda seda, et Ida-Virumaale ei peaks ka pärast seda, kui selle praeguse Ida-Virumaa tegevuskava kehtivusperiood lõpeb, rohkem tähelepanu pöörama,» ütles Ansip.

Nii leidis ta, et kui 2010. aastal vastu võetud Ida-Virumaa tegevuskava tänavu lõpeb, peab valitsus koostama tegevuskava ka järgmiseks perioodiks. Seni pole valitsus Ansipi sõnul uue kava koostamist alustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles