Eesti randade vesi on Euroopa mustemaid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Eesti rannad on mustuse ja ebakvaliteetse vee tõttu Euroopa edetabelis eelviimasel kohal ning terviseamet soovitab vältida heitvee väljalaskekoha lähistel asuvaid randu.

Suurbritannia ajalehes The Times avaldatud uuringu järgi on Eestist veel mustemad rannad ainult Belgias, vahendas ERR Uudised.

Terviseameti peaspetsialist Küllike Birk ütles ETV saatele «Ringvaade» antud intervjuus, et põhjuseid, miks meie vesi pole puhas, on mitmeid.

«Kõige tüüpilisem on siiski, et kas ilmastikutingimuste või mingite muude erinähtuste tõttu on reovesi sattunud randa. Sest praegu ei hinnata vee kvaliteeti keemia järgi, vaid ainult mikrobioloogiliste näitajate järgi, ja esikohal on Escherichia coli, mis on otsene fekaalse päritoluga reostuse näitaja,» lausus ta.

See ei tähenda aga, et reostus otse kanalisatsioonist rannavette jõuaks, vaid reostus võib pärineda ka soojaverelistelt loomadelt, märkis spetsialist ja rõhutas, et ka hiilgava tulemuse saavutanud riikide supluskohtades ei ole vesi steriilne, vaid selles on alati mitmesuguseid mikroorganisme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles